Събота, 26 Септември 2020

Събота, 30 Март 2019 13:11

Адекватна ли е българската реакция след твърденията за намеса на Турция?

Коментарите са от „правилна позиция” до „превръщат ни в турска провинция”

Мехмед Юмер – гл. редактор на двуезичния вестник "Седмичен обзор" и бивш гл. редактор на "Заман”, пред Нов ТВ:

Реакцията беше адекватна. Тя беше в духа на това, че тези неща се решават в София, а не в Анкара. Много добре беше издържана позицията на външно министерство. В стила на Анкара е преди избори да си създава външни врагове. Това, че сега ние ставаме потърпевши не е приятно.

Андрей Захариев – доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ ”Св.Паисий Хилендарски”, пред Нова ТВ:

Подобни изказвания ще продължат и в бъдеще от страна на президента Ердоган. Европейските избори са важни за него с това, че той прави услуги на Русия, които искат да вкарат конфликт в Европа, заяви Захариев.

Философът смята, че „Отоманският ренесанс” не е в основата на изказванията на Ердоган. „Той го разиграва отдавна. Нека да престанем с това,че ще направи някакъв „Отомански ренесанс”. Иска да бъде вторият Ататюрк”.  

Иван Иванов, народен представител от БСП, пред БСТВ:

От години не се е случвал толкова мащабен скандал и той няма как да бъде потулен. Напротив - трябва да бъде разкрит докрай, каза ванов по повод информацията, че външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил, че неговата страна се е намесила в българското законодателство - в Закона за вероизповеданията. Той добави, че от действията на правителството, след излизането на информацията, е станало ясно, че то не знае как да постъпи в подобна ситуация. 

„Думите на турския външен министър не бяха непредпазливо изпуснати”, каза Иван Иванов. Той изрази надежда, че прокуратурата ще се занимае с Лютви Местан, който е заявил желание за признаване на турско малцинство у нас. Според Иванов, за да говори по този начин Местан, значи е толериран от властта и по-конкретно от министър-председателя Бойко Борисов.  „Спешно исканията на председателя на БСП Корнелия Нинова по казуса трябва да се изпълнят, а именно да се самосезира главният прокурор на България, да се свика КСНС при президента Румен Радев по темата, държавният глава да наложи вето на Закона за вероизповеданията и патриотите да напуснат управляващата коалиция, ако въобще са патриоти”, заключи депутатът от левицата.

Елена Йончева, народен представител от БСП, пред bTV:

Борисов и неговото правителство съвсем съзнателно превръщат България в турска провинция. Когато има такъв тип изказване от страна на външен министър на Турция, от БСП изискваме разследване от страна на Сотир Цацаров. Имаме едно вмешателство в законодателството ни. Борисов и правителството му превръщат България в турска провинция", каза Елена Йончева. "Дианетът (службата, която отговаря за вероизповеданията в Турция) има изключително голямо влияние в региона. Дианетът дори се нарича армията на Ердоган. Бюджетът им е по-голям от този на министерството на външните работи на Турция", разкри още тя. 

„На едно от последните заседания на Консултативния съвет по национална сигурност се постигна консенсус да не се допуска външно финансиране на вероизповеданията. Не става дума за дарения, а за държавно финансиране", коментира Йончева и поясни, че законът допуска такива външни финансирания. Вярваме на думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, а не на българския премиер Бойко Борисов за направените промени в закона за вероизповеданията. Доказателствата са директни.

Защо г-жа Захариева след като е разговаряла с Чавушоглу, не е информирала за натиск от страна на турската държава?, попита Йончева и добави: Ние искаме Боорисов да каже кой, по какви канали е въздействал на българските власти, че да бъде променен Закона за вероизповеданията. Призоваваме и президентът да наложи вето върху Закона за вероиповеданията.

Красимир Велчев – зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, пред БНТ:

„Не мога да кажа, че новините от Букурещ са лоши. Едва ли някой, който се занимава с политика, е разчитал, че точно Турция ще се извини на България и то един ден преди техните избори”, заяви Красимир Велчев.

Според всички анализатори изявлението на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса в промените в закона за вероизповеданията у нас е било подготовка за утрешните избори и втвърдяване на електората. След повече от 5 часа разговори между премиера Борисов и турския вицепрезидент Октай , българският министър-председател каза, че турската страна отказва да ни се извини, защото не приема, че има вина за казаното от външния министър Чавушоглу и твърди, че това по никакъв начин не е намеса във външните работи на страната ни.

Велчев изказа адмирации към българския премиер, който остро е поставил въпроса пред Октай, и попита защо отново към ГЕРБ се отправят обвинения, тъй като решението Законът за вероизповеданията да влезе в парламента е на КСНС при президента.

Екатерина Захариева – министър на външните работи, пред bTV:

Разбира се, че сме ядосани, защото изборите идват и се провеждат, но има следващ ден. Утре все още ще бъдем съседи, той все още ще бъде министър, премиерът Брисов ще бъде премиер, заяви външната министърка по повод изявлението на турския си колега. „За съжаление, не го правят за първи път. Очевидно започва да става система“, посочи тя и припомни, че и предишни години преди избори е имало подобни изказвания от турска страна.

По думите ѝ, Чавушоглу очевидно се опитва да мобилизира подкрепа за изборите и то в район, където има турци и от България. „Борисов поиска извинение от турския външен министър и не само в Турция, но и на други места започва да се използва религията като част от политиката”, посочи Захариева. Тя каза още, че между София и Анкара със сигурност има дипломатическо напрежение, но то не е предизвикано от София.

„Аз имам много добри отношения с колегата Чавушоглу. Ние се чуваме наистина по много теми“, заяви тя. Тема, по която са разговаряли по телефона, е бил и Законът за вероизповеданията. „Аз категорично не го приемам като натиск. Ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, това си е негов проблем. Разговорът беше абсолютно възпитан и добросъседски“, коментира Захариева.

Снимка: Министерски съвет, 13 Юни 2017 г., Екатерина Захариева и Мевлют Чавушоглу.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар