Неделя, 26 Май 2019
Вторник, 02 Април 2019 09:40

България - сред шампионите на ЕС по безработица

Средно за ЕС тя е 6.5%, у нас – 4.7 на сто

През февруари 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) стабилизира в историческо дъно от 6,5%, в рамите на еврозоната - в 10-годишно дъно от 7,8%, а в България остана за втори пореден месец в рекордно дъно от 4,7% - най-ниско ниво от 2000 година, откакто Евростат разполага с данни за нашата страна, предаде БНР.

Безработицата в ЕС остана без промяна на януарското рекордно дъно от 6,5% (най-ниско ниво, откакто Евростат стартира това месечно проучване през януари 2000-а година) спрямо 7,1% през февруари миналата година, докато в рамките на еврозоната стабилизира за втори пореден месец на ниво от 7,8% (най-ниско ниво от октомври 2008-а година) спрямо ниво от 8,5% година по-рано.

Според европейската статистика общо 16,012 млн. европейци, от които 12,730 милиона от еврозоната, са били без работа през втория месец на настоящата година, като спрямо януари е отчетено понижение на безработните в ЕС със 102 хиляди и в рамките на еврозоната - със 77 хиляди. Спрямо февруари 2018-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с 1,469 милиона, от които 1,169 милиона в единния валутен блок.

Рекордно ниското ниво безработицата в еврозоната и в целия ЕС остава една от малкото добри новини и предполага, че забавянето на европейската икономика е малко вероятно да прерасне в скоро време в рецесия. Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно икономиката, която през 2018-а година страдаше от отслабващия износ. Поредицата слаби бизнес проучвания от еврозоната обаче повдигат въпроси относно по-нататъшното намаляване на безработицата в региона на единната валута.

Най-ниска безработица през декември е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 1,9%), следвана от Германия (3,1%) и Нидерландия (3,4%), докато най-висока остана безработицата в Гърция (ниво от 18,0%, но според данни на Евростат за декември 2018-а) и в Испания (13,9% през февруари 2019-а) и Италия (10,7%).

В рамките на февруари общо 3,309 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 14,6%), като това представлява понижение на младежката безработица с 222 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,7%.

Евростат представи и данни, според които безработицата в България стабилизира през февруари в януарското рекордно дъно от 4,7% - най-ниска безработица в нашата страна от януари 2000 година, откогато Евростат разполага с този тип данни. Година по-рано (февруари 2018-а) безработицата в нашата страна беше на ниво от 5,4%.

По този показател нашата страна заема единадесето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 20-те страни - членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През втория месец на настоящата година 157 хиляди българи са били без работа спрямо 158 хиляди през януари и 182 хиляди година през февруари 2018-а година, показват днешните данни на Евростат. Това е рекордно нисък брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.

Нивото на младежката безработица в България се повиши през февруари до 12,4% от 11,9% през предходния месец, като през първия месец на годината без работа са били общо 18 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 18 хиляди през януари и 20 хиляди година по-рано (през февруари 2018-а).

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна се стабилизира през февруари за трети пореден месец на ниво от 4,2% - далеч под безработица от 4,8% година по-рано, докато безработицата сред мъжете се понижи до 5,1% от 5,2% през януари и спрямо 6,0% през февруари 2018-а година.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Април 2019 09:40
  The Guardian: Повечето европейци смятат, че ЕС ще се разпадне до 20 години

  Това показват резултатите на социологическо изследване

 • Вторник, 02 Април 2019 09:40
  Евродоклад: Властите ни подценили риска от измами с евросредства

  Европейската сметна палата е направила одит на 7 държави-членки на ЕС

 • Вторник, 02 Април 2019 09:40
  Андрей Ковачев чете опорки и речи от аутокю

  Евродепутатинът от ГЕРБ Андрей Ковачев, юрнал се в надпреварата към ЕП и на тези избори, предпочита да си чете речите или опорните точки, спуснати от партийните пиар спецове. Това стана ясно още миналата година, когато BIG5 изненадващо за партията на управляващото мнозинство успя да снима в Брюксел как Ковачев чете речта си от аутокю, докато пиарът го снима.

  В днешния дебат по БиТиВи със Станишев дали Ковачев отново е ползвал опорки от аутокю, питат се паметливи наши читатели, проследили телевизионния двубой между двамата.

   Защото беше очевидно, че представителят на ГЕРБ избягва влизането в директен спор по конкретни теми с опонента си от БСП, а се придържа към основните партийни тези, т.о. опорни точки.

  Така лидерът на ПЕС коментира темата с националистическите и антиевропейските партии, които се очаква да имат солидно присъствие в следващия Европейски парламент. Според него няма да има националистическо цунами, но левите и зелените партии трябва да се обединят, за да променят посоката, в която върви Европа, а тя е наляво. През последните години десните наложиха политика на затягане на коланите, припомни той и определи като един от основните проблеми на политиката на ЕНП именно орязването на разходите. „Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица“, посочи Станишев.

Оставете коментар