Вторник, 23 Юли 2019
Вторник, 02 Април 2019 12:14

Брюксел със сериозни критики към парламентите на Западните Балкани

Работата им е далеч от европейските стандарти, казва Йоханес Хан

Парламентите в повечето страни от Западните Балкани все още не функционират според европейските стандарти. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за "Агенция Европа”, предаде БГНЕС.

"Балканите имат този манталитет на черно или бяло. Или сте победител, или сте губещ. Но в демокрацията, ключовият момент е компромисът, а той често има негативна конотация в Западните Балкани, но всъщност означава, че всеки трябва да даде нещо на другия, за да добие нещо в плюс”, заяви Хан в интервюто, цитиран от МИА.

Той смята, че този проблем не се отнася само до политиците и политиците, които не показват умение за компромис "са лош пример за хората”.

"За това инвестираме толкова много в укрепването на парламента, който е ключова област. Както можете да констатирате в повечето страни, парламентът не функционира както ни харесва”, заяви комисарят.

Той се въздържа от квалифициране, че това е "балкански стил” и изтъква, че подобни проблеми възникват в източните съседи на ЕС, но също и в южната част на съюза, например в Тунис.

Комисарят по разширяването все още не може да гарантира, че преговорите ще започнат през юни, но настоява, че страните, които имат най-много резерви в процеса, трябва да знаят, че това е доверие в Европейския съюз. Той подчерта също парадоксалното отношение на страните, които са най-критични към чуждестранните влияния в региона и в същото време са най-устойчиви на разширяването.

"Ако има вакуум, друга страна ще го запълни. Винаги има риск, особено в Босна и Херцеговина, да се появят радикални сили, религиозни фундаменталисти и други, които са насочени към младите хора, и това създава риск за нас”, предупреждава Хан.

Доверието в ЕС, казва той, е ключов елемент. Не може да се искат реформи и усилия от страните в региона, а от европейска страна да не се изпълнят обещанията си.

"Ние не само ще загубим доверието си, но и нашето политическо влияние, и най-често онези, които критикуват влиянието на Русия, Китай и Турция на Балканите, имат резерви да признаят напредъка на страните от Западните Балкани към ЕС,” каза Хан.

Той също така припомня, че регионът е важен икономически пазар за ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Април 2019 12:14
  Велизар Енчев: Борисов получи удари от две държави, на които даде твърде много

  България е направила подарък на македонската страна в името на евроатлантическите перспективи, смята бившият дипломат

 • Вторник, 02 Април 2019 12:14
  "Дойче веле": Стига са залъгвали с празни обещания

  В Познан Меркел се опитваше просто да утешава, а Макрон дори не се появи. Страните от Западните Балкани са избутани в глуха линия. Залъгват ги с обещания, които после никой не желае да изпълни. Коментар на А. Файлке

 • Вторник, 02 Април 2019 12:14
  Борисов от Брюксел: Няма по-подходящ за шеф на ЕК от Кристалина, но някои имат резерви към нея

  "По-подходящ кандидат от Кристалина няма, но много колеги я упрекнаха, че навремето напусна поста в Европейската комисия. Кристалина Георгиева е достатъчно подготвена, но днес някои държави изразиха резервите си за нея." Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на поредния кръг от преговори на върха на ЕС за разпределянето на висшите постове в Общността

  „Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е да се намерят достатъчно хора да я подкрепят, от няколко държави има подкрепа. Тя има и моята подкрепа, защото би било изключително престижно за България да вземе този пост“, обяви Борисов.

  В отговор на въпрос по-бистри ли са идеите след едно преспиване, министър-председателят изтъкна: „Демонстрираме висша степен на прозрачност, за което често обичат да критикуват страните от Източна Европа“.

  Попитан как ще се държат страните от Източна Европа, той коментира: „Вече достатъчно ни се подиграват. Да се надяваме, че днес ще има някакво решение. Всички знаем до момента към кои сме против. Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим. И вчера в Страсбург парламентарните групи са били много резки“, посочи Бойко Борисов.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  "Не съм чул името на Мишел Барние да върви в консултациите", заяви Борисов.

  "Държим постът за председател на Европейската комисия да е ЕНП, защото тя ни се полага като победител на изборите", уточни премиерът.

  "Аз предложих Пленкович (Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия и лидер на управляващата партия Хърватска демократична общност, член на ЕНП, бел. ред.) за председател на Европейската комисия. Нали сега всеки предлага, реших и аз да предложа," аргументира се Борисов.

  Той коментира и скандалното поведение на евродепутати от Великобритания и Полша, които обърнаха гръб или не станаха по време на химна на ЕС в Страсбург.

  "Не им прави чест. Кандидатирали са се за евродепутати, избрали са ги, а сега получават заплати като евродепутати", изрази възмущението си министър-председателят.

  изтоник: Епицентър

Оставете коментар