Сряда, 11 Декември 2019
Четвъртък, 04 Април 2019 10:54

Станислав Владимиров: Пълна абдикация на институциите за с. Дивотино

Инициативният комитет от с. Дивотино и фирмата-изпълнител на концесията в Пернишкия въглищен басейн "Мин Индъстри" ще подпишат споразумение

„Темата за с. Дивотино стана национална и виждаме пълната абдикация на институциите“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров в студиото на  Bulgaria on Air.

Той обясни, че този проблем се поставя доста отдавна от жителите на няколко села в Пернишко и звучи странно обяснението на Министерството на енергетиката, че не са знаели за този случай и прехвърлят отговорността на Министерството на земеделието.

„Те от своя страна казват, че общината има роля в този казус, защото не били преобразували земите. Вината се прехвърля между институциите. Проблем има във всички концесии в България, в една или друга посока“, допълни той.

Владимиров подчерта, че очаква ГЕРБ поне веднъж да поемат отговорност за нещо и да признаят, че са сбъркали. „Очаквах днес министърът на енергетиката да излезе с конкретика, а не с прехвърляне на вината на един или друг, назад във времето. Надявам се г-жа Петкова да даде конкретни отговори на всички онези въпроси, които по официален път сме задали. Няколко декара земеделска земя за нея може да са незначителен проблем, но за хората - това е целият им живот“, подчерта народният представител.

По неговите думи, когато няма адекватно отношение на държавата в един или друг казус, хората се обезверяват.

„Когато Нинова отиде в Перник, изведнъж всички институции се задействаха и казаха, че това е техен приоритет. Очаквах много по-рано да се сезират и да решат проблема, защото той е от години. Управляващите имат целия инструментариум да решат този казус, както и други“, категоричен е Владимиров. „Работата на народните представители е на терен, при хората. Не сме в Народното събрание, но не сме преставали да работим“, каза още той.

Припомняме, че дейността на въглищната мина край Дивотино спря заради проверка след подаден сигнал на БСП в енергийното министерство. Жители на пернишкото село протестират срещу въгледобива в района заради унищожаване на земеделските им земи. Министерството на енергетиката от своя страна вече е започнало проверка по случая, а днес се очаква Инициативният комитет от с. Дивотино и фирмата-изпълнител на концесията в Пернишкия въглищен басейн "Мин Индъстри" да подпишат споразумение, с което да уредят настоящите и бъдещите си отношения.

Обект на споразумяване са процедурите по промяна предназначението на терените, навременната рекултивация на вече изработените територии, спазването на екологичните норми и обезопасяването на терените, на които се работи. Споразумението включва допълнителни детайли, свързани с поемане на социална отговорност от фирмата-концесионер за облагородяването на с. Дивотино.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар