Понеделник, 13 Юли 2020

Четвъртък, 04 Април 2019 16:52

Германия подкрепя завод на „Фолксваген“ в България

Румен Радев подчерта пред Франк-Валтер Щайнмайер готовността на страната ни да подкрепи германска стратегическа инвестиция в българската икономика

„Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основания да вярваме, че България може, готова е и заслужава икономически цикъл със затворено производство. Всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия ще работят за предоставянето на най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция“. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с федералния президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, запитан за възможността концернът „Фолксваген“ да открие автомобилен завод именно в България. „Високо оценяваме ролята на Германия като фактор, допринасящ за по-бързата и пълноценна конвергенция и догонващото развитие на страните от Източна Европа в рамките на ЕС“, подчерта Румен Радев.

Президентът Щайнмайер е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава и във водената от него делегация са включени представители на водещи германски компании. Като особено перспективни сфери в двустранното сътрудничество на срещата на държавните глави бяха откроени автомобилната индустрия, информационните технологии, отбраната и енергетиката. „Големите кръгли маси не са подходящите места, на които се взимат стратегически решения, но все пак са необходими, за да се постига консенсус и да се обсъдят рамковите условия. Сред представителите на фирмите, които ме придружават, са хора, които вече са натрупали опит в България, други, на които им предстоят такива решения, и такива, които дългосрочно търсят места за крупни инвестиции“, посочи на пресконференцията германският президент.

Германия е най-големият икономически партньор на България и двустранният стокообмен надхвърля 8 млрд. евро, беше отбелязано още на пленарните разговори на официалните делегации. „Още по-важното е, че не става въпрос само за търговски отношения, а за значими германски инвестиции и силно бизнес присъствие в България, за успешно икономическо сътрудничество и за съвместни производства“, заяви Румен Радев. По-късно днес президентите на България и Германия ще обсъдят възможностите за разширяване на германските инвестиции у нас на среща с представители на български и германски компании, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара. Утре Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица.

Държавният глава благодари на своя германски колега за активното двустранно партньорство при въвеждането на системата на професионално образование у нас и за реформите на българската правосъдна система, държавната администрация и вътрешната сигурност. По думите на Румен Радев посещението на Франк-Валтер Щайнмайер е във важен момент, в който България ясно очертава своите приоритети за пълноценна политическа, икономическа и социална интеграция в Европа. „Това е усилие, което е невъзможно без правова държава, без демократични институции и ефективна пазарна икономика. В това усилие Германия ни подкрепя неотменно от началото на демократичните промени“, посочи Румен Радев и добави, че България и занапред ще разчита на подкрепата на Германия за нашето членство в Шенген, в Еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Общите външни и вътрешни предизвикателствата пред Европа изискват  решимост и съвместни действия от страните-членки на ЕС за изграждането на  обединен, солидарен, сигурен, проспериращ и силен Европейски съюз, беше позицията на двамата президенти. Обединяването на усилията в борбата срещу тероризма, нелегалната миграция, организираната престъпност нямат алтернатива, както и засилването на сътрудничеството в сферата на отбраната. България да бъде не само бенефициент, а и да интегрира своята военна индустрия и военна наука в общите проекти в рамките на  Европейския фонд за отбрана, призова Румен Радев.

Двамата президенти обмениха мнения и за големите инфраструктурни енергийни проекти, които водят до диверсификация на маршрутите и източниците за доставки на природен газ и чиято реализация има пряко значение за сигурността и конкурентоспособността на европейските държави. Продължаване на подкрепата за реформите в страните от Западните Балкани в процеса на европейска интеграция, както и Брекзит, също бяха сред акцентите на разговорите. Румен Радев отново подчерта, че във Великобритания има над 250 хил. български граждани, хиляди британски граждани живеят у нас и страната ни ще работи за зачитането на техните права при Брекзит.

По време на срещата Румен Радев благодари на Франк-Валтер Щайнмайер за неговия личен принос за разрешаване на случая със задържаните в Либия българските медицински сестри.

По-рано на площад „Св. Александър Невски“ се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар