Неделя, 17 Ноември 2019
Сряда, 10 Април 2019 09:28

Витанов: Оставката на Добрев е отчаян опит на Борисов да поеме на ръчно управление ГЕРБ

Корупцията в ГЕРБ е повсеместна и навсякъде, смята депутатът от БСП

„Оставката на Делян Добрев е последен отчаян опит от страна на Борисов да поеме на ръчно управление своята партия, предвид видимите процеси на разпад“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Петър Витанов в ефира на БСТВ. 

Според него има опит тези политически оставки да бъдат представени като един морален акт, но това не се възприема от хората. „Още повече заради самите изявления и обяснение на засегнатите лица. Преди седмица Цветанов каза, че няма кой да го накаже и твърди, че не е направил нищо неморално и ще съди всички, които го упрекват. Според мен тези хора са оперирани от морал и се опитват чрез напускането на публичните длъжности, като повечето от тях запазват партийните си постове, да приспят общественото внимание“, допълни той. Витанов е на мнение, че се стигна до оставката на Добрев заради сериозната обществена подкрепа към действията на БСП и по-скоро недоверието, което акумулират управляващите.

„Корупцията в ГЕРБ е повсеместна и навсякъде“, каза още той. Народният представител подчерта, че има огромен разлом между формалния и неформалния лидер на ГЕРБ и сега тече процес на разчистване на сметки. По неговите думи Добрев е бил един от най-приближените на Цветанов. „Хората си дават сметка, че проблемът е в ръководното тяло, което дава посока на управлението на страната и няма как да се замаскира с жертването на някой бушон“, коментира депутатът от левицата. 

„Кметът на Созопол се опълчи на ръководството си и политическата си партия, като заяви, че напуска ГЕРБ, но не и кметския пост. Те му взеха оставката без негово знание. Това е характерно за тази политическа партия, която бих нарекъл военизирана структура, но виждаме масово дезертьорство“, каза още Витанов. Той е на мнение, че агонията за ГЕРБ ще е дълга и продължителна, но краят е предизвестен. 

По повод провелия се КСНС Витанов подчерта, че БСП е единствената политическа партия, която е използвала съвета по неговото истинско предназначение – да предложи конкретни мерки за решаване на проблемите, свързани с корупцията. Той обясни, че има редица европейски доклади за високите нива на корупция в България. „Абсурдно е да смятаме, че може да се създаде антикорупционен орган, чието ръководство да се назначава от парламентарното мнозинство, което след това да бъде разследвано“, допълни той. Народният представител посочи и трите конкретни предложения, направени от Корнелия Нинова по време на КСНС – нов антикорупционен закон, правила за избор на двама европейски прокурори и промяна в правомощията на главния прокурор. „Това са ефективни мерки, които биха могли да подобрят борбата с корупционните практики в страната“, категоричен е Петър Витанов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 10 Април 2019 09:28
  Евродепутатът Иво Христов: Хората, които завлякоха БСП на дъното, в момента критикуват изборните ѝ резултати

  "Изборът на главен прокурор е законово предрешен, тъй като президентът действа в условия на обвързана компетентност, т.е. той трябва да обнародва това назначение. Разбира се, той има последната дума да прецени точно как ще се аргументира и дали ще прави някакви изявления. Но Конституцията не му дава траектория, в рамките на която да маневрира."

  Това коментира в предаването "РеАктивно" по Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

  Според Иво Христов българското общество е изпуснало няколко възможности да рестартира системата : "Имахме избори тази година - местни и европейски. Но гражданите не излизат да гласуват. Как очакват политиците да възприемат този сигнал? След европейските избори бяха изтрити всички вересии на властта - къщите за гости, апартаментите с асансьори и т.н. Борисов прие резултатите като опрощение от страна на гражданите и тутакси им отне демократични права. Бе премахнато машинното гласуване, което даваше възможност за някакъв контрол на обективното броене на гласовете и лиши партиите от финансиране."

 • Сряда, 10 Април 2019 09:28
  Социалисти се отричат от подписка за оставка на Нинова

  Във връзка с медийни публикации, съдържащи доклад и подписка с искане за оставки на ръководството на БСП, членове на левицата сигнализираха в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

 • Сряда, 10 Април 2019 09:28
  КС обяви 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни за противоконституционни

  Преди половин година БСП атакува спорните текстове, с които се създаваха условия за цензура и самоцензура на българската журналистика и се въвеждаха безпрецедентни критерии за работата на журналистите

Оставете коментар