Вторник, 21 Януари 2020
Сряда, 10 Април 2019 09:28

Витанов: Оставката на Добрев е отчаян опит на Борисов да поеме на ръчно управление ГЕРБ

Корупцията в ГЕРБ е повсеместна и навсякъде, смята депутатът от БСП

„Оставката на Делян Добрев е последен отчаян опит от страна на Борисов да поеме на ръчно управление своята партия, предвид видимите процеси на разпад“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Петър Витанов в ефира на БСТВ. 

Според него има опит тези политически оставки да бъдат представени като един морален акт, но това не се възприема от хората. „Още повече заради самите изявления и обяснение на засегнатите лица. Преди седмица Цветанов каза, че няма кой да го накаже и твърди, че не е направил нищо неморално и ще съди всички, които го упрекват. Според мен тези хора са оперирани от морал и се опитват чрез напускането на публичните длъжности, като повечето от тях запазват партийните си постове, да приспят общественото внимание“, допълни той. Витанов е на мнение, че се стигна до оставката на Добрев заради сериозната обществена подкрепа към действията на БСП и по-скоро недоверието, което акумулират управляващите.

„Корупцията в ГЕРБ е повсеместна и навсякъде“, каза още той. Народният представител подчерта, че има огромен разлом между формалния и неформалния лидер на ГЕРБ и сега тече процес на разчистване на сметки. По неговите думи Добрев е бил един от най-приближените на Цветанов. „Хората си дават сметка, че проблемът е в ръководното тяло, което дава посока на управлението на страната и няма как да се замаскира с жертването на някой бушон“, коментира депутатът от левицата. 

„Кметът на Созопол се опълчи на ръководството си и политическата си партия, като заяви, че напуска ГЕРБ, но не и кметския пост. Те му взеха оставката без негово знание. Това е характерно за тази политическа партия, която бих нарекъл военизирана структура, но виждаме масово дезертьорство“, каза още Витанов. Той е на мнение, че агонията за ГЕРБ ще е дълга и продължителна, но краят е предизвестен. 

По повод провелия се КСНС Витанов подчерта, че БСП е единствената политическа партия, която е използвала съвета по неговото истинско предназначение – да предложи конкретни мерки за решаване на проблемите, свързани с корупцията. Той обясни, че има редица европейски доклади за високите нива на корупция в България. „Абсурдно е да смятаме, че може да се създаде антикорупционен орган, чието ръководство да се назначава от парламентарното мнозинство, което след това да бъде разследвано“, допълни той. Народният представител посочи и трите конкретни предложения, направени от Корнелия Нинова по време на КСНС – нов антикорупционен закон, правила за избор на двама европейски прокурори и промяна в правомощията на главния прокурор. „Това са ефективни мерки, които биха могли да подобрят борбата с корупционните практики в страната“, категоричен е Петър Витанов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 10 Април 2019 09:28
  Корнелия Нинова: ВиК холдингът ражда повече въпроси, отколкото отговори

  Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система.

   

 • Сряда, 10 Април 2019 09:28
  БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3

  БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството на "Борисов" 3, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание от лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и от зам.-председателя на Комисията по околна среда и води и член на Изпълнителното бюро Манол Генов.

  Недоверието към третото правителство на Бойко Борисов е на тема „Провал в политиката на околната среда и водите“. Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух.

  Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание позволява една пета от народните представители да могат внесат вот на недоверие срещу правителството. Това означава, че за внасянето му са необходими поне 48 народни представители, а парламентарната група на „БСП за България“ разполага със 79 депутати. Въпреки това социалистите проведоха консултации с парламентарно представените партии, както и тези извън Народното събрание.

 • Сряда, 10 Април 2019 09:28
  "Атака" с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

  Във връзка с вота на недоверие към правителството, иницииран от БСП, „Атака” заявява:

Оставете коментар