Неделя, 22 Септември 2019
Петък, 12 Април 2019 18:13

КЗК забрани сделката между "ЕМКО" и "Дунарит"

Комисията постановява незабавно изпълнение на решението

Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката за придобиването на оръжейния завод "Дунарит" от "ЕМКО". Това гласи решение, публикувано на сайта на на КЗК. 

Сделката, която се оспорва е един от опитите на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, свързан с Цветан Василев, да овладее русенския завод в полза на банкера-беглец. Според нея "ЕМКО" трябва да придобие контрол върху "Дунарит", пише novanews.bg.

Аргументите в становището на КЗК са, че сделката води до хоризонтално припокриване в дейността на двете дружества при производството на определени видове специална продукция и участниците в концентрацията се явяват близки конкуренти по отношение на тези продукти. 

"КЗК забранява нотифицираната концентрация между предприятия чрез придобиване на контрол от страна на "ЕМКО" ООД върху "Дунарит" АД и постановява незабавно изпълнение на решението", гласи финалното решение в доклада на Комисията.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Април 2019 18:13
  Борисов: Живков беше построил „Хемус“ до Правец само, ние правим седем наведнъж

  „Ако са толкова двулични, честито!“, каза премиерът за БСП и Мая Манолова

 • Петък, 12 Април 2019 18:13
  Съдът отхвърли жалбите на Гинка Върбакова срещу КЗК за спиране на сделката с ЧЕЗ

  Комисията спря сделката на "Инерком" за ЧЕЗ с мотива, че може да има монопол на соларния пазар у нас

 • Петък, 12 Април 2019 18:13
  Кирил Домусчиев купува "Нова телевизия"

  Председателят на Конфедерацията на индустриалните работодатели в България (КРИБ) Кирил Домусчиев е спечелил търга за "Нова телевизия" и собствеността в "Нет инфо". Както бе ясно, за една от двете най-големи български телевизии се бореха той и най-големият акционер във "Виваком" Спас Русев.

  Информацията за сделката идва малко повече от месец, след като настоящият собственик - шведската MTG - се отказа да продаде "Нова телевизия" на чеха Петр Келнер, който придоби активите на Telenor в България и региона.

  Отказът дойде, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да не разрешава на Келнер да придобие телевизията с мотиви, които предизвикаха коментар. Според регулатора, "Нова броудкастинг груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Знaчитeлният бpoй cpeдcтвa зa мacoвa инфopмaция c ĸoитo щe paзпoлaгa oбeдинeнaтa гpyпa, щe й дaдe cъщecтвeнo пpeдимcтвo пpeд ocтaнaлитe yчacтници, пpeдocтaвящи мeдийни ycлyги", пишеше в решението на КЗК.

  Самият Келнер не притежава други медии в България, а групата на "Нова" не е продавала части от бизнеса си след решението на КЗК. Собственикът на Telenor обжалва решението на регулатора, но първото заседание по делото бе насрочено чак за 12 март т.г.

  Петр Келнер бе готов да плати €185 милиона за активите на MTG в България. Не е известна сумата, която Кирил Домусчиев ще плати, но е твърде вероятно тя да е по-ниска. През 2008 г. шведската компания плати €620 милиона.

  Освен председател на КРИБ, Домусчиев е собственик на ПКФ "Лудогорец", както и на фармацевтичните "Хювефарма", "Биовет", както и на "Параходство Български морски флот" и други.

  Официалното съобщение за постигната сделка се очаква утре. Тя трябва да бъде одобрена от КЗК.

   

Оставете коментар