Петък, 24 Май 2019
Сряда, 17 Април 2019 17:44

Драстичен скок на цената на нощния ток с 67% искат от ЧЕЗ

Дневната тарифа да поскъпне с 3,5%, искат от ЕРП-то
 
Драстично поскъпване на нощната електроенергия от 1 юли с над 67% поискаха от ЧЕЗ. Дружеството предлага увеличение на дневната тарифа с 3,5%.

От ЕВН искат повишение на тока през деня под 1 процент, а през нощта - малко над 1 на сто.

От Енерго Про искат Комисията за енергийно и водно регулиране да им позволи скок на нощния ток с малко над 2% и запазване на сегашната цена на дневната енергия.

Дали и с колко ще се увеличат цените трябва да реши регулатора.

Междувременно най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, получи днес ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха в прессъобщение до медиите от холдинга.

Еврохолд участва самостоятелно в процедурата. Холдингът ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж, казват от компанията.

В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни.

Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.

Източник: БНТ

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 17 Април 2019 17:44
  Бизнесът: Има организирана престъпна група при пазара на ток

  "Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция". Това каза в ефира на "Здравей, България" председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

  Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. "За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна” и Ковачки", обясни той.

  Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

  "НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко ;лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това дружество, за да има здраво взаимодействие на пазарни принципи. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба”, заяви Велев.

 • Сряда, 17 Април 2019 17:44
  ЧЕЗ вече преговаря само с "Еврохолд"

  Холдингът участва самостоятелно в процедурата и ще финансират сделката със собствени средства и с подкрепата на "водещи западноевропейски банки"

 • Сряда, 17 Април 2019 17:44
  ЧЕЗ прекрати договора си с "Инерком"

  Фирмата на Гинка Върблакова не може да изпълни условията по него

Оставете коментар