Неделя, 25 Август 2019
Петък, 19 Април 2019 09:15

Каракачанов ще открие два мемориални комплекса

Единият е в тТрявна, другият - в Плачковци

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие два мемориални комплекса „Стена на храбростта“ в град Плачковци (от 16.00 ч.) и в гр. Трявна (от 17.30 ч.). В 19.30 ч. същия ден той ще присъства на тържествената проверка (заря) на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в гр. Трявна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Паметникът в Плачковци е изграден по инициатива на жителите на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той има формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит. Върху тях са изписани 121 имена на българските военнослужещи, загинали в шестте войни, в които участва Третата българска държава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани и дарения от „благодеен книжен базар“, организиран от местни патриоти.

Мемориалът в Трявна е от черен гранит, монтиран върху масивни варовикови плочи, подредени в затворена окръжност. Върху плочите са изписани 465 имена на загинали във войните.

По Националния план за честване на 100 г. от Първата световна война и участието на България в нея за дофинансиране на изграждането на мемориала в Трявна са били отпуснати 3000 лв., а за Плачковци – 2000 лв. 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Април 2019 09:15
  ВМРО започва обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация при престъпления

  От ВМРО искат премахване на съкратеното съдебно следствие, което намалява с една трета присъдите при тежки престъпления. Това става ясно от разпространена до медиите позиция на партията, „която идва след поредното брутално престъпление, извършено от човек, който не се вписва в нормите на нормалното съвременно българско общество”.

  Става дума за пребитото до смърт и изнасилено седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря, за което е обвинен 21-годишен мъж. 

  От ВМРО са категорични, че неизбежната отбрана също трябва да бъде внедрена в наказателната юриспруденция максимално бързо.

  От партията започват обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация в престъпления като изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства - практика, която отдавна се прилага в други държави. 

  Публикуваме пълния текст на позицията на ВМРО:

 • Петък, 19 Април 2019 09:15
  Случаят в Сотиря показва, че концепцията за несоциализираните общности, трябва да бъде приета

  Красимир Каракачанов преди повече от половин година предложи за обсъждане и приемане Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им

 • Петък, 19 Април 2019 09:15
  Европарламентът трябва да се махне, защото е безсмислен

  В Страсбург гласуваме скучни неща, смята избраният от листата на ВМРО евродепутат Андрей Слабаков

Оставете коментар