Понеделник, 13 Юли 2020

Събота, 20 Април 2019 11:31

Каракачанов: Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково

Вицепремиерът още веднъж подчерта, че "Апартаментгейт" е свързан с избора на нов главен прокурор

Има много бивши поделения с отпаднала необходимост, проблемите с тях са огромни. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка със срутила се ограда на бивше военно поделение в Хасково, вследствие на което загина човек, съобщава агенция „Фокус“. 

Според Каракачанов става дума за стотици имоти с отпаднала необходимост. „Има такива, които са по полета, в райони, където няма живи хора. Ние сме длъжни по закон да ги наблюдаваме, да плащаме данъци и т.н.“, уточни той.

Министърът посочи, че законът не позволява да се пристъпи към самостоятелни действия, ако процедурата е за до 5000 лв. са длъжни да обявят обществена поръчка, да има три оферти.

„Това е процедурата. Тя е малко тромава за съжаление. Много от обектите не могат да бъдат продадени и реализирани, защото на тяхна територия има стари сгради и помещения, които буквално са необитаеми и за нищо не стават, но това вдига цената“, каза той и посочи, че цената на такова поделение е неимоверна висока за инвеститорите. Военният министър посочи, че според законодателството се получава леко омагьосан кръг.

На въпрос дали Военна прокуратура проверява случилото се в Хасково, той отговори: „Всички проверяват. Аз съм разпоредил вътрешна проверка. Говоря за структурата, която се занимава с тези имоти“, допълни той.

На въпрос дали може да се говори за човешка грешка, министърът призова да се изчака проверката какво ще покаже. „Затова казвам повече малшанс, защото в процедура в действие се случва такова нещо“, обясни той.

Каракачанов допълни, че още в понеделник се очаква да бъде готова проверката. „Колко ще продължи проверката на Военна прокуратура и оттам нататък на другите органи не мога да кажа“, уточни още министърът на отбраната.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Във връзка с критиката на президента Румен Радев, че с „Апартаментгейт“ има уронване на държавността, Каракачанов обясни, че в днешния хубав слънчев ден не му се занимава да се връща към тези теми. „Казах си мнението за целия този „Апартаментгейт“. За мен е важно едно. Ако някой е придобил нещо в живота си, как го е направил – дали е използвал служебното си положение, за да го придобие на далавера и второто – какви са парите, с които го е придобил. Дали са законни доходи, или не са. Казах ви моето мнение, че „Апаратментгейт“ целта му не е толкова да се удари този или онзи политик, а битката, която клокочи отдавна за избора на бъдещия главен прокурор“, коментира още Каракачанов.

Във връзка с твърденията на президента за липса на политическа воля за борба с корупцията, министърът на отбраната отговори: „Не искам да коментирам върховния главнокомандващ“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар