Понеделник, 24 Юни 2019
Събота, 20 Април 2019 11:31

Каракачанов: Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково

Вицепремиерът още веднъж подчерта, че "Апартаментгейт" е свързан с избора на нов главен прокурор

Има много бивши поделения с отпаднала необходимост, проблемите с тях са огромни. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка със срутила се ограда на бивше военно поделение в Хасково, вследствие на което загина човек, съобщава агенция „Фокус“. 

Според Каракачанов става дума за стотици имоти с отпаднала необходимост. „Има такива, които са по полета, в райони, където няма живи хора. Ние сме длъжни по закон да ги наблюдаваме, да плащаме данъци и т.н.“, уточни той.

Министърът посочи, че законът не позволява да се пристъпи към самостоятелни действия, ако процедурата е за до 5000 лв. са длъжни да обявят обществена поръчка, да има три оферти.

„Това е процедурата. Тя е малко тромава за съжаление. Много от обектите не могат да бъдат продадени и реализирани, защото на тяхна територия има стари сгради и помещения, които буквално са необитаеми и за нищо не стават, но това вдига цената“, каза той и посочи, че цената на такова поделение е неимоверна висока за инвеститорите. Военният министър посочи, че според законодателството се получава леко омагьосан кръг.

На въпрос дали Военна прокуратура проверява случилото се в Хасково, той отговори: „Всички проверяват. Аз съм разпоредил вътрешна проверка. Говоря за структурата, която се занимава с тези имоти“, допълни той.

На въпрос дали може да се говори за човешка грешка, министърът призова да се изчака проверката какво ще покаже. „Затова казвам повече малшанс, защото в процедура в действие се случва такова нещо“, обясни той.

Каракачанов допълни, че още в понеделник се очаква да бъде готова проверката. „Колко ще продължи проверката на Военна прокуратура и оттам нататък на другите органи не мога да кажа“, уточни още министърът на отбраната.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Във връзка с критиката на президента Румен Радев, че с „Апартаментгейт“ има уронване на държавността, Каракачанов обясни, че в днешния хубав слънчев ден не му се занимава да се връща към тези теми. „Казах си мнението за целия този „Апартаментгейт“. За мен е важно едно. Ако някой е придобил нещо в живота си, как го е направил – дали е използвал служебното си положение, за да го придобие на далавера и второто – какви са парите, с които го е придобил. Дали са законни доходи, или не са. Казах ви моето мнение, че „Апаратментгейт“ целта му не е толкова да се удари този или онзи политик, а битката, която клокочи отдавна за избора на бъдещия главен прокурор“, коментира още Каракачанов.

Във връзка с твърденията на президента за липса на политическа воля за борба с корупцията, министърът на отбраната отговори: „Не искам да коментирам върховния главнокомандващ“.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 20 Април 2019 11:31
  Радев в Женева: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие

  България ще продължи да бъде част от усилията на ООН за засилване на международната солидарност за постигане на устойчив глобален подход и превенция в защита на човешките права

 • Събота, 20 Април 2019 11:31
  КПКОНПИ оневини властта за "Апартаментгейт"

  Само сигналът срещу председателя на ВКС Лозан Панов отива в Инспектората на ВСС.

  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ не е установила нарушения при проверките на апартаментите на властта, заради които бяха подадени поредица от оставки.

  При покупката на имотите си не са направили нарушения вече бившият шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура  и медии в НС Вежди Рашидов и шефът на ВКС Лозан Панов, съобщи БТА. 

 • Събота, 20 Април 2019 11:31
  Президентът: Можем да имаме успех като нация само когато имаме обща цел

  Румен Радев пожела на организаторите, участниците и гостите на Петропавловския фестивал да продължават да разкриват автентичното, красиво и достолепно лице на България, да пазят и укрепват нашия дух и традиции и да ги предават на следващите поколения.

Оставете коментар