Петък, 24 Май 2019
Вторник, 23 Април 2019 09:13

СГС потвърди изцяло присъдата на Константин Каменаров

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест

С решение от 22 април, Х-ти въззивен състав на СГС потвърди и наложеното наказание от 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба.

Софийски градски съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния съд, с която подсъдимият Константин Каменаров бе признат за виновен в това, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

С решение от 22 април, Х-ти въззивен състав на СГС потвърди и наложеното наказание от 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

По тази причина Каменаров е длъжен да напусне поста на генерален директор на БНТ, защото по закон членовете на управата на националната телевизия не могат да бъдат осъждани, без значение дали става въпрос за ефективно или условно наказание.

Припомняме, Каменаров беше хванат да шофира пиян късно вечерта през юни 2016 г. Тогава той беше спрян за полицейска проверка, а пробата му с дрегер отчела 1.6 промила.

В края на 2017 г. Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба, както и отнемане на шофьорската му книжка за година и половина. Той обжалва съдебния акт пред Софийския градски съд.

Процесът по обжалването беше отлаган няколко пъти заради ангажименти или заболявания на Каменаров или адвоката му. Последното отлагане обаче предизвика отзвук, защото стана ясно, че докато е бил болен, Каменаров всъщност е бил в командировка в Брюксел.

При създалата се ситуация Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да вземе нарочно решение, за да освободи Каменаров, но няма пречка и той сам да подаде оставка, коментираха от регулатора. Най-вероятно това ще стане още тази сряда. Преди изборът на нов директор СЕМ ще трябва да назначи изпълняващ длъжността.

Константин Каменаров беше избран за директор на БНТ през лятото на 2017 година. Присъдата на първа съдебна инстанция дойде в края на миналата година, а от май 2018 година вървеше процедурата по нейното обжалване.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Април 2019 09:13
  И Александър Симов скочи срещу предизборната пропаганда на Борисов по БНТ

  „В новините на БНТ в рамките на 10 минути имаше 4 изявления на Бойко Борисов и всички насочени към някакви невидими "те", които обещавали неизпълними неща. Изобщо не води кампания Борисов, ама изобщо.”

  Това написа в социалните мрежи депутатът Александър Симов по повод отразяването на изявите на премиера Борисов от обществената телевизия БНТ.

  Припомняме, че БСП внесе две жалби в ЦИК заради публичните изяви на премира Борисов, в които той говори срещу опонентите на ГЕРБ или пък раздава извънредно финансиране. БСП поиска Борисов да излезе в отпуск като министър-председател до евровота. ЦИК е на мнение, че Бойко Борисов не води предизборна кампания за ГЕРБ, като обикаля страната в ролята си на министър-председател, и не използва държавен ресурс за нея. Въпреки това медийни анализатори отчитат зачестяване на медийното присъствие на премиера.

 • Вторник, 23 Април 2019 09:13
  Социолозите да декларират имуществото си искат от "Атака"

  Чуколов: При декларирането на доходите и проверка може да стане ясно защо социологическите агенции променят мнението си

 • Вторник, 23 Април 2019 09:13
  „Атака” удря корупцията при социолозите

  Сидеров отново ще внесе писмено заявление за предоставяне на достъп до обществена информация относно финансовите отношения на БНТ с „Алфа Рисърч”

Оставете коментар