Неделя, 22 Септември 2019
Събота, 27 Април 2019 09:29

Вебер подкрепя орязването на еврофондове за държави, които не тачат върховенство на закона

Той намекна за „перспектива“ за членство на Украйна в ЕС, но каза, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако бъде избран на поста шеф на ЕК

Кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Манфред Вебер подкрепя идеята за орязване на европейските фондове за държави, които не спазват стандартите за върховенство на закона.

Законопроект по този въпрос бе приет от Европарламента през януари, като той бе сметнат за инструмент за борба със заплахите за независимостта на съдилищата и с корупцията в страни като Унгария, Румъния и Полша.


В публикувано днес интервю Вебер признава, че настоящите правила за съблюдение на правовия ред в Евросъюза „не са могли да възпрепятстват последните събития в Унгария, Полша и Румъния“, предава "Фокус".

Кандидатът на ЕНП отхвърли аргумента, че финансови санкции могат да засилят евроскептиците в засегнатите държави. „Много хора в Полша, Румъния и други страни изискват от своите правителства да пазят демократичните свободи и институции“, сочи Манфред Вебер.

Той намекна за „перспектива“ за членство на Украйна в ЕС, но каза, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако бъде избран на поста шеф на ЕК.

„Украйна има да извърви дълъг път, членство днес не е осъществимо, всеки знае това. Но трябва да има европейска перспектива“, отбеляза баварският политик. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар