Събота, 19 Октомври 2019
Сряда, 01 Май 2019 10:37

Почитаме героите от Априлското въстание

Преди 143 години бунтът тръгва от Копривщица

 

България отдава днес почит на героите от Април 1876-та.

По традиция Панагюрище е център на честванията, посветени на 143-та годишнина от Априлското въстание.

За 118 -ти път, откакто официално се отбелязва годишнината от славната априлска епопея, българи от цялата страна ще се съберат в столицата на четвъртия революционен окръг, за да  отдадат почит пред подвига на Априлци. 

Тържествата ще започнат в 10.30 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та, от историческия музей до площад „20-ти април“. Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на националния флаг.

В  историческия храм „Свето Въведение Богородично“ ще бъде от отслужен молебен за  благоденствие Веднага след това, в 11.30 минути ще започне военно-историческия спектакъл възстановка „Мъжество и саможертва“.

Кулминацията на тържествата е тържественият митинг-заря , който програма „Хоризонт“ ще предаде пряко в 20.30 мин.

Официалното слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Клисура честванията продължават с възстановка на моменти от Априлсокто въстание.

Снощи на площада в подбалканския град се състоя тържествен митинг-заря, на който присъства президентът Румен Радев. Почетена беше паметта на загиналите при погрома на въстанието над 400 клисурци.

Днес държавният глава ще наблюдава възстановката, в която ще участват близо 200 души - самодейци, сред които и десетки от националното дружество "Традиция" от цялата страна.

В Копривщица тържествата започнаха още вчера, но ще продължат и днешния ден.

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост, обясняват бързия му и кървав край.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 01 Май 2019 10:37
  Честваме 111 години от обявяването на Независимостта

  Днес отбелязваме 111 години от обявяването на Независимостта на България.

  На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява Независимостта на България.

  С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

  Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново, а княз Фердинанд се провъзгласява за „цар на българите“.

  Провъзгласяването на Независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии. 

 • Сряда, 01 Май 2019 10:37
  Борисов: Подготвя се посещение на Путин догодина във връзка със 140-годишнината от Освобождението!

  Подготвя се посещение на руския президент Владимир Путин у нас догодина във връзка със 140-годишнината от Освобождението

 • Сряда, 01 Май 2019 10:37
  2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България

  Почитаме паметта на Христо Ботев и на всички, отдали живота си за родината, със стихотворението „На прощаване“

Оставете коментар