Петък, 28 Февруари 2020

Четвъртък, 02 Май 2019 10:22

Румен Порожанов: Поисках оставката на Мизова след разговор с премиера

Земеделският министър така и не отговори на повечето въпроси. Зам.-директорът на Фонд „Земеделие” е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, на чийто сайт се оказа качен телефонът ѝ, но след това е забравила да го махне.

Аз поисках оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин” на bTV и допълни, че решението е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Министърът на земеделието каза още, че е получил информация на 30 април, че мобилният телефон на Мизова е в туристически сайт за отдаване на къщи за гости. Пред него тя е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, но след това е забравила да го махне.

„Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо.

Земеделският министър Румен Порожанов каза, че синът му няма консултантска фирма за земеделие и земеделски европроекти, но не разкри, дали участва в европроекти на други министерства. Министърът не знаел това, можело и да има, било работа на сина му и частен въпрос.

По думите на Порожанов, работата на чиновниците в ДФ "Земеделие" е да проверяват внесените проекти и да извършват плащанията по тях. Земеделският министър обясни, че документи за финансиране са подавани два пъти – през 2010 г. и през 2014 г. и допълни, че и в двата периода той не е бил директор на ДФ „Земеделие”.

„По мое време – 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристическите обекти. С моя заповед направихме анализ на проектите, появиха се много нередности – имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено”, посочи земеделският министър.

Румен Порожанов заяви, че има редица къщи за гости, за които финансирането е спряно заради конфликт на интереси.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„За периода 2011 г. – 2016 г. над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили. Бяха направени къщи за гости, с отделни договори, но в една серия – около морето. Веднага се появиха индикатори като едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите, доставчици – въпросните къщи за гости бяха разследвани и дадени на прокуратурата. Имаше опит за заобикаляне на правила”, каза Порожанов.

Земеделският министър обясни, че за 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв., като за 32 имота – собствениците е трябвало да върнат цялата сума, защото вилите не са ползвани по предназначение.

Той коментира и скандалната къща за гости на вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, която не е негова по документи, но и не се използва по предназначение: "Договаряне за къщата Александър Манолев е било една година преди започване на моя мандат. Аз лично не мога да проверя дали къщата му я има в списъка на регистрираните къщи. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, но не използването на къщата по предназначение е проблем. Г-н Манолев не е бенефициент, а има друго лице. Прокуратура излезе с информация , че тя е поставено лице. Аз разбрах, че той има къща там от публикациите. Хората от Сандански явно са знае ли за този проблем, но не са сигнализирали. Ние не е имало как да знаем, че има такава къща, защо той не е бенефициент", обясни земеделският министър.

Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар