Вторник, 07 Юли 2020

Петък, 03 Май 2019 06:59

Лавров: Трябва да продължат преговорите със САЩ за Венецуела

Тръмп: Искаме да помогнем на хората във Венецуела, разполагаме с много варианти за това

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в Ташкент, че въпреки, че позициите на Русия и САЩ за кризата във Венецуела са несъвместими, двете страни трябва да продължат преговорите. Дипломатът направи изявлението си след провеждането на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, пише електронното издание на руският вестник „Российская газета“.

„Нашите позиции са несъвместими, но ние сме готови да разговаряме“, заяви Лавров. „Аз разбирам, че Майк Помпео ми се обади, за да може после да каже, че е говорил с мен и е призовал да не се намесваме. Той направи това и смятам, че засега поставихме точка по този въпрос. Все пак ние се договорихме контактите да продължат, в това число и за Венецуела“, отбеляза Лавров.

По неговите думи, не е ясно, как могат да бъдат съвместени позицията на Русия, която се опира на нормите на ООН и международното право, и позицията на САЩ „при положение, че Вашингтон назначава и.д. президент на друга страна, изискват от легитимните власти на капитулират, и заплашват да употребят сила, едновременно със санкции, за да сменят режима“.

Лавров също така съобщи, че Москва има намерение да създаде група от страни за противодействие на възможна военна интервенция на САЩ във Венецуела. „Позицията ще бъде много проста. Ние мобилизираме група от държави, които, както и ние, уважават устава на ООН, за противодействие на подобни замисли. Такава група се формира в ООН и аз се надявам, че тя ще получи сериозна подкрепа в организацията, защото става дума за защита на основополагащи норми и принципи на международното право, както са записани в Устава на ООН“, допълни Лавров.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не би искал да провежда военна операция на територията на Венецуела, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Fox News. По време на интервю пред телевизията, водещата попита президента може ли да настъпи преломен момент, след който САЩ да се решат на военна интервенция във Венецуела.

„Винаги има (вероятност от настъпване) на преломен момент. Но, разбира се, аз не бих искал да правя подобно нещо. Аз просто искам да помогна на хората. Тези хора умират, те нямат нищо“, заяви Тръмп.

Държавният глава подчерта, че САЩ разполагат „с много варианти, в това число много твърди“, за урегулиране на кризата във Венецуела.

По-рано вестник „The Washington Post“, позовавайки се на действащи и бивши помощници на американския президент, съобщи, че Тръмп няма особено желание да провежда военна операция във Венецуела, но за това настоява неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо разглежда евентуална чуждестранна военна намеса, като крайна мярка за сваляне на правителството на Николас Мадуро, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.

Гуайдо също така заяви, че венецуелската опозиция разчита на помощ от чуждестранни инвеститори, за възстановяване на икономиката на страната, след свалянето на Мадуро.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар