Понеделник, 23 Септември 2019
Понеделник, 06 Май 2019 13:49

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Пендаровски се изправи на балотаж срещу издигнатата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

 

Стево Пендаровски печели президентските избори в Северна Македония. Кандидатът на управляващата коалиция получи 51,66% от гласовете. Пендаровски се изправи на балотаж срещу издигнатата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

С избирането на президент, Северна Македония избегна институционална криза.

Запази се и традицията от досегашните президентски избори - на втория тур печели този кандидат, който има подкрепата на избирателите албанци.

Кой е Пендаровски?

Стево Пендаровски започна трудовия си път на политик и общественик в МВР, първо като шеф на отдела за анализи, а после като заместник-министър и говорител на ведомството.

Когато Борис Трайковски стана президент през 1999 година, го включи в кабинета си като свой съветник. От този период остава една трагична история, макар и завършила щастливо за Пендаровски. Тогава той трябвало да пътува с държавния глава към Мостар с правителствения самолет, но в последния момент го пренасочили към друга делегация, начело с лидера на СДСМ тогава - Бранко Цървенковски. Самолетът на президента обаче катастрофира в мъглата край Мостар в Босна и всички пътници в него заедно с екипажа.

По-късно, за кратко, Пендаровски беше избран за председател на Държавната изборна комисия. Но през 2005 г., когато Бранко Цървенковски стана държавен глава, го върна в президентския кабинет като съветник по международната политика. Междувременно започна преподавателска работа в Американския колеж в Скопие, където стана и професор.

Убеден атлантик, през 2017 г. Стево Пендаровски бе назначен за национален координатор за НАТО, където го завари и номинацията за кандидат за президент.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар