Неделя, 26 Май 2019
Четвъртък, 09 Май 2019 15:28

Българите №1 в ЕС по материални лишения

Това важи за над 20% или милион и половина нашенци

Българите живеят в най-големи материални решения от всички граждани на ЕС, сочи новата статистика на Европейската статистическа агенция (Eurostat), съобщава economic.bg.

Според данните 20.9% от българите живеят в тежки материални лишения, а в дъното на класацията са още Румъния (16.8%) и Гърция (16.7%).

Страната ни все пак отчита известно подобрение – през 2017 г. делът на хората, живеещи в тежки материални лишения, е бил 30%. Не може да се каже обаче дали подобрението се дължи на подобряване на стандарта на живот или на демографски фактори.

Най-малко материални лишения изпитват гражданите на Швеция (1.1% по данни от 2017 г.), Люксембург (1.2% по данни от 2017 г.) и Холандия (2.4%).

За ЕС като цяло Eurostat обобщава, че през 2018 г. 6.2% от цялото население на 31-милионния ЕС са се сблъскали с големи материални лишения. Това означава, че те не са могли да си позволят поне четири от елементите, считани от хората за необходими, за да водят адекватен начин на живот – да си плащат сметките навреме; да отопляват дома си добре; да могат да посрещат непредвидени разходи; да се хранят с месо или риба (или техния вегетариански еквивалент) редовно; да могат да си позволят едноседмична почивка извън дома; да имат телевизор; миялна машина; кола; телефон.

Положителното като цяло за ЕС обаче е, че 6.2% за 2018 г. означават продължаване на тенденцията за понижение на дела хора, които живеят в тежки материални лишения. Най-много такива хора е имало през 2012 г. – 9.9% от населението на ЕС. Най-тежко са засегнати домакинствата от един човек.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Май 2019 15:28
  The Guardian: Повечето европейци смятат, че ЕС ще се разпадне до 20 години

  Това показват резултатите на социологическо изследване

 • Четвъртък, 09 Май 2019 15:28
  Евродоклад: Властите ни подценили риска от измами с евросредства

  Европейската сметна палата е направила одит на 7 държави-членки на ЕС

 • Четвъртък, 09 Май 2019 15:28
  Андрей Ковачев чете опорки и речи от аутокю

  Евродепутатинът от ГЕРБ Андрей Ковачев, юрнал се в надпреварата към ЕП и на тези избори, предпочита да си чете речите или опорните точки, спуснати от партийните пиар спецове. Това стана ясно още миналата година, когато BIG5 изненадващо за партията на управляващото мнозинство успя да снима в Брюксел как Ковачев чете речта си от аутокю, докато пиарът го снима.

  В днешния дебат по БиТиВи със Станишев дали Ковачев отново е ползвал опорки от аутокю, питат се паметливи наши читатели, проследили телевизионния двубой между двамата.

   Защото беше очевидно, че представителят на ГЕРБ избягва влизането в директен спор по конкретни теми с опонента си от БСП, а се придържа към основните партийни тези, т.о. опорни точки.

  Така лидерът на ПЕС коментира темата с националистическите и антиевропейските партии, които се очаква да имат солидно присъствие в следващия Европейски парламент. Според него няма да има националистическо цунами, но левите и зелените партии трябва да се обединят, за да променят посоката, в която върви Европа, а тя е наляво. През последните години десните наложиха политика на затягане на коланите, припомни той и определи като един от основните проблеми на политиката на ЕНП именно орязването на разходите. „Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица“, посочи Станишев.

Оставете коментар