Неделя, 25 Август 2019
Петък, 10 Май 2019 13:13

Педиатрията спира плановия прием на деца в знак на протест

Това ще стане, ако исканията на работещите в специализираната болница в София не бъдат чути

Ако исканията на работещите в специализираната болница по педиатрия в София не бъдат чути, след десет дни лечебното заведение ще спре плановия прием и ще приема само деца в животозастрашаващо състояние, обявиха медиците на днешния си, трети поред, протест. Планов прием няма да има, докато исканията на медиците не бъдат изпълнени.

Педиатрите искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите на здравната каса и специален статут за болницата - тя да престане да бъде търговско дружество и да може да получава допълнително финансиране от държавата. На среща между представители на лекарския съюз, здравните власти и премиера Бойко Борисов се реши да бъдат увеличени цените на педиатричните пътеки с 50 млн. лв. от резерва на НЗОК. Специален статут от МЗ обещаха чак след 2 години, когато се очасва да има нова комплексна детска болница, а преди дни шефът на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева обясни, че лимити за педиатрията няма, но от болницата не са разбрали. Това предизвика недоволството на медиците,  които обявиха, че държат на "публично опровержение и извинение от страна на г-жа Начева, тъй като казаното от нея е чиста и неподправена лъжа или върховна проява на некомпетентност".

"По отношение на отпуснатите 50 млн. лева от резерва на касата - моля, не спекулирайте с това, че те са за педиатрията. Това е сума за промяна с цените на НЯКОИ клинични пътеки (неясно кои и неясно с колко), като С ПРИОРИТЕТ ще бъдат тези от майчино и детско здравеопазване (колко приоритетни?)", е становището на работещите в болницата.

Ако тези искания не бъдат изпълнени, от болницата ще преминат към колективно подаване на оставки или към още по-ефективни протестни действия.

Днес работещите в специализираната болница по педиатрия в София блокираха за кратко в сутрешния час пик движението на бул. "Акад. Иван Гешов", където се намира лечебното заведение, което предизвика огромни задръствания.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар