Събота, 22 Февруари 2020

Понеделник, 13 Май 2019 16:07

Бунт в Илинденци срещу поскъпналата със 150% вода

Те отказаха да плащат сметките си, ВиК хем иска да платят, хем ще ги съди

Заради увеличението на цената на питейната вода със 150%, хората от село Илинденци отказаха да плащат сметките си, а общинският съвет в Струмяни взе решение да излязат от Асоциацията по ВиК и да създадат общинско дружество, предаде БНР. Управителят на ВиК-Благоевград Росица Димитрова обвини местната власт, че манипулира хората и провокира предизборно напрежение.

От началото на тази година цената на питейната вода, защитена от държавното ВиК дружество пред КЕВР е 1,52 лв.  Тя е валидна за всички общини, които членуват в Асоциацията по ВиК, включително и за Струмяни.

Жителите на едно от най-големите села - Илинденци, се вдигнаха на бунт срещу трикратното увеличение  и отказаха да плащат сметките си. Натрупаните задължения за три месеца са в размер на 12 хиляди лева, каза на пресконференция управителят на ВиК-Благоевград Росица Димитрова и предупреди, че може да се стигне до крайни мерки:

„Приканваме нашите потребители да си платят задълженията, след което обаче ще предприемем действия същите да бъдат дадени и на съд“.

Цената на водата е непосилна за населението на община Струмяни, в която живеят предимно възрастни хора, каза Кметът Емил Илиев:

„Цената наистина е убийствена. Търсят се всички възможности, за да се стигне до намаляване на цената“.

Според управителя на ВиК такива  разговори не е имало: „Нито кметът, нито общинската администрация на Струмяни е поискала от нас такова плавно увеличение на цената“.

Преди да бъде предоставена на държавния воден оператор, ВиК мрежата в община Струмяни се стопанисваше от дружество за публично-частно  партньорство „Стримон“, което обаче от 2010 г. работи без лиценз, призна общинският кмет Емил Илиев.

При инвентаризация на съоръженията от държавното ВиК дружество са констатирали, че няма разрешителни за водовземане, както и санитарно-охранителни зони, не е правена и дезинфекция на мрежата, а в резервоарите за вода е имало  разложени животински видове: „Гледката беше наистина потресаваща“, каза управителят на ВиК-Благоевград Росица Димитрова.

Според нея напрежението се създава заради предстоящите местни избори, а ненормално ниските до сега цени на водата в Струмяни са били бомба със закъснител:

„Предстоят местни избори. Кметовете се опитват да правят политика с водата“, каза тя.

Междувременно стана ясно, че общинският съвет в Струмяни е гласувал решение да  излязат от ВиК асоциацията и да създадат общинско дружество, потвърди кметът Емил Илиев, но не пожела да коментира дали това е възможно:

„Това е решението на общинския съвет и аз като кмет съм длъжен да го изпълня“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар