Понеделник, 19 Август 2019
Сряда, 22 Май 2019 12:02

Калоян Паргов: България трябва да работи за създаване на Балкански център на висшето образование

Връзката между образованието, науката и икономиката е изключително важна, заяви лидерът на БСП - София на среща с ректори на висши училища и ръководството на БАН

България трябва да работи за създаване на Балкански център на висшето образование. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който беше домакин на среща на кандидати на социалистите за български представители в европейския парламент с ректори на висши училища и ръководството на БАН. Дискусията беше организирана от Градския съвет на БСП – София. На нея присъстваха кандидатите за евродепутати Петър Витанов, проф. Румен Гечев и проф. Мариела Модева, заместник-председателят на Градския съвет на столичните социалисти проф. Ваня Добрева и народните представители Анелия Клисарова, заместник-председател на Комисията по образование в Народното събрание, и доц. д-р Николай Цонков. В дискусията се включиха председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев, ректорът на УНСС проф. Стати Статев, доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, проф. Стоян Денчев, ректорът на Химико-технологичния университет проф. Митко Георгиев, проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА, проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище, проф. Тодорова, ректор на Висшето транспортно училище, проф. Елена Баева, ректор на колежа "Любен Гройс", и други.

"За 2021 година европейските политики предполагат стимули за създаване на мрежи от висши училища в Европа, коментира Паргов. - Ние, чрез представителите ни в Европейския парламент, ще настояваме да няма двоен аршин при съвместната работа на отделните университети. За Балканите, например, е изключително подходящо чрез различни инструменти и програми или директно по линия на "Еразъм+" да бъде създадена Балканска мрежа от университети. Например, български университети, които работят в областта на културата, биха могли да потърсят свои партньори и да създадат мрежи с университети от балканските държави, дори не само с членки на ЕС".

Според лидера на БСП – София, връзката между образованието, науката и икономиката е изключително важна. "Процесът на масовизация на висшето образование означава да потърсим и развием традиции на неуниверситетския вид висше образование, добави той. - Този вид висше образование е по-практически ориентирано и се структурира върху практически краткосрочни програми. - Сега предстои да се обсъждат образователно-квалификационните степени на студентите с оглед тяхната съизмеримост с европейските. Проблемът с квалификациите и тяхното признание тепърва трябва да се решава и ще продължава да бъде дискусионен, най-вече с оглед конкурентоспособността на нашите студенти в рамките на общия европейски пазар. Много важен е и въпросът за обществената отговорност към висшето образование. Когато споменем за отговорност към висшето образование е ясно, че става въпрос за пари. Най-вече за това какъв процент от БВП държавата трябва да отделя за развитието и модернизацията на българското образование”.

Калоян Паргов изрази съжаление, че в последните 12 години политиците са длъжници и не са си свършили работата по отношение на българското образование. "Отчитам този факт като много голяма грешка, коментира той. - В рамките на общия европейски пазар е много важно всяка държава да отчита своите предимства и чрез образованието да ги изразява, за да бъде конкурентна на този пазар".

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 22 Май 2019 12:02
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Сряда, 22 Май 2019 12:02
  Цветан Цветанов: Приветствам промените в раздела за комунистическия режим в учебниците!

  Приветствам сериозните промени в раздела за комунистическия режим в учебниците по история за 10-ти клас, написа бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов във “Фейсбук“

 • Сряда, 22 Май 2019 12:02
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.

Оставете коментар