Събота, 21 Септември 2019
Сряда, 22 Май 2019 14:03

“Тренд“ и „Маркет Линкс“ дават увереност на ГЕРБ за евровота

Активността на премиера Борисов дава резултати. АБВ отнемат електорат от БСП заради откраднатото старо име на коалицията

През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите, обясни Добромир Живков. По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов. “Когато премиерът излезе и говори, и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват”, посочи социологът. Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.

Според Добромир Живков четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет. Петата партия е “Демократична България”, а четвъртата ВМРО, като преди тях на трето място е ДПС. Според проучването ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП – 27,5%, ДПС – 6,9%, ВМРО-БНД – 5,7%, Демократична България – 4,7%.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Стабилизация на ГЕРБ отчита и проучване на „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“. Според него след имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1%, отчита „Тренд“.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12.8%, а ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата с 5.8%. „Воля“ успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

„Демократична България“ не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4.2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

„Коалиция за България“ според „Тренд“ взима 2.4%. За отбелязване е, че партията на президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов се явява на изборите за Европейски парламент под името „Коалиция за България“, което в продължение на дълги години бе запазена марка на БСП.

По-надолу в подреждането остават „Атака“ (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1.3%) и Възраждане (1.2%).

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар