Сряда, 13 Ноември 2019
Понеделник, 03 Юни 2019 07:16

Тръмп призова Русия, Сирия и Иран да прекратят бомбардировките в Идлиб (обновена)

 

Кремъл: В Идлиб руската армия се бори с терористи

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия, властите в Сирия и Иран, да прекратят бомбардировките на територията на сирийската провинция Идлиб, предаде AFP.

„Чух, че Русия, Сирия и в по-малка степен Иран, бомбардират с всички сили провинция Идлиб в Сирия и избиват много невинни цивилни. Светът гледа това клане. Каква е целта, какво ще ви даде това? Спрете“, написа Тръмп в Twitter, малко преди да замине на официално посещение във Великобритания.

В същото време сирийската военновъздушна база Т-4, която е разположена в провинция Хомс, е била подложена на ракетен обстрел от страна на Израел, предаде AFP. Това е второ подобно нападение за последните 24 часа.

Кремъл настоя днес, че руската армия воюва с „терористи“ в последния джихадистки бастион в Сирия – Идлиб, предаде АФП.

„Терористичния огън в Идлиб е неприемлив“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че в провинцията продължава да има висока концентрация на терористи и екстремисти, които се възползват от това, за да нанасят удари по граждански обекти и по руски военни обекти.

Настъплението на сирийските войски в Идлиб породи опасения за хуманитарна криза, след като сирийци, бягащи от войната, се струпват край турската граница, посочва Ройтерс. Между 200 и 300 000 души са избягали от Идлиб след началото на настъплението през април по данни на ООН. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че 950 души, една трета от които цивилни, са убити за един месец в боевете в Идлиб.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Мнението на Кремъл е, че е отговорност на Турция да възпре бунтовниците в сирийската провинция Идлиб да стрелят по цивилни и руски цели, давайки по този начин сигнал, че Русия ще продължи да подкрепя офанзивата на сирийските правителствени сили, независимо от протестите на Анкара.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар