Вторник, 29 Септември 2020

Понеделник, 03 Юни 2019 10:52

АЕЖ ще иска от ЕК случаят с Росен Босев да бъде включен в следващия мониторингов доклад

Асоциацията излезе с позиция по осъдителна присъда срещу журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев

 Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години и не бива да бъде отминаван, каза пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Асоциацията излезе с позиция по осъдителна присъда срещу журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев. Тя е постановена след дело, което заведе срещу него бившият шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ директор на Банката за развитие Стоян Мавродиев. То е по повод публикации на Босев и негови изказвания в медиите и заради уронен престиж. Журналистът беше осъден на глоба от 1000 лв. по наказателното дело. Делото е финализирано в СГС от съдия, за когото Росен Босев е писал за начина, по който правораздава – съдия Петя Крънчева. Босев е поискал нейния отвод, но тя е отказала. Подобни дела Стоян Мавродиев е завел срещу още двама журналисти, като те са били оправдани.

Радев подчерта в предаването „Преди всички“ на БНР, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре:

„Присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист. Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение“.

Босев е осъден във връзка с негов коментар за фалита на КТБ, подчерта Иван Радев и добави, че тогава КФН е наложила рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелства около фалита на банката. Тогава заявихме, че това е репресия и съдът отмени наложените санкции, припомни той.  

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Асоциацията на европейските журналисти ще поиска от ЕК този случай да бъде коментиран в Механизма за сътрудничество и проверка.

„В моменти, когато се сменя собствеността в България, сме се нагледали на много неприятни ситуации за журналистите, защото нашият труд не е защитен“, коментира Иван Радев и по повод на смяната на собствеността в Нова телевизия.

Днес е денят, в който се отдава почит на загиналите заради работата си журналисти.  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар