Събота, 19 Октомври 2019
Вторник, 04 Юни 2019 17:38

Преференциите в машинното гласуване са сбъркани в 1139 секции

От Института за развитие на публичната среда посочват, че проблем е имало и в системата на преброяването, препоръчват актуализация на избирателните списъци

Преференциите в 1139 от общо 3 хиляди секции, в които се гласува машинно на отминалите евроизбори, са сбъркани в окончателнтие резултатите. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда, които бяха обявени днес.

Според екипа на Института обаче това не е довело до размествания в резултатите на кандидатите. 

Основен проблем при машинното гласуване е недостатъчната подготовка на изборните комисии как да провеждат този вот. Това е един от изводите на Института за развитие на публичната среда за отминалите европейски избори. Като грешка се посочва късното обучение на членовеното на районните избирателни комисии, заради което и не всички преференции от машинния вот са отчетени коректно.

„Със сигурност има липсващи преференции 1139 секции, но те не могат да разместят кнадидатите, които са получили места в настоящия ЕП. Това са идентифицирани проблеми с отчитането на преференциалните гласове за кандидатите, но гласовете за политическите партии не са по никакъв начин объркани. Тоест не може да има съществено опорочаване на изборните резултати.“, коментира Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

От Института посочват, че проблем е имало и в системата на преброяването. „Беше допусната възможност секционните избирателни комисии да пресмятат и да сумират данните от хартиените бюлетини. Това е сериозна предпоставка за допускане на технически грешки.“, допълни Ива Лазарова. Затова и изводът, който се предлага е опростяване на изборните протоколи.

Грешките в протоколите са 4773, а в 1929 от тях са открити несъответствия, сочи още анализът.

В 160 секции на европейските избори няма избиратели, упражнили правото си на глас с машина. Според анализа на Института за развитие на публичната среда сред причините, поради които в 5.3% от секциите машините не са използвани нито веднъж, е неосигуряване на тайната на вота. Наблюдатели на института са заснели как в секции във Враца, Перник и Монтана машините са с екран към изборните комисии или зад кашони.

Според данни на "Алфа Рисърч" 26% от хората са се възползвали от възможността да гласуват с машини. Основно това са хора от София и големите градове, на възраст между 18 и 30 години и високообразовани. Мотивите да изберат машинно гласуване са, че е по-лесно и бързо и че няма възможност за фалшификации.

Общо 37 на сто от всички гласували са отбелязали преференция. Според анализа на Института за развитие на публичната среда най-много преференции са използвани в районите Враца и Монтана - по 40% от избирателите са отбелязали предпочитание, както и в 23 избирателен район в София - 37%, а най-малко в Търговище и Разград - съответно 10.1% и 12.8% от гласувалите използват преференция.

От Института за развитие на публичната среда препоръчват актуализация на избирателните списъци, тъй като според сегашните избирателите в страната са 6 288 656, а по данни на Националния статистически институт към края на 2018 г. населението в страната е 7 млн. души, от които 5 679 647 на възраст над 20 г.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар