Неделя, 08 Декември 2019
Сряда, 05 Юни 2019 17:06

Общински съветник сигнализира за застрашените от застрояване зони в Борисовата градина

Предвижда се нов квартал с изсичане на дървета и високо строителство

Независимият общински съветник в Столичния общински съвет Войслав Тодоров публикува във "Фейсбук" карта на зоните от Борисовата градина, които са застрашени от застрояване. Днес от 17:30 часа о в УАСГ е предвидено общественото обсъждане за бъдещето на парка, на което Тодоров призова гражданите да присъстват и да изразят позиция си.

Публикуваме целия текст на Войслав Тодоров:

В Борисовата градина - най-старият парк в София, се предвижда застрояване на няколко ключови места.
След десетилетна работа, на 5 юни ще има обществено обсъждане на Подробния план на парка, където се предвижда строителство зад Маймунарника и пред Семинарията в парка. По-притеснително е, обаче, това, което не е в плана:
Гара „Пионер“, наскоро продадена от държавата, е отредена за спортни игрища. Проблемът е, че в зоната за спорт и атракции няма ограничение във височината на застрояване и по този пример "Маринела", именно в зона за спорт, искаха да направят надстрояване до 12 етажа. Почти сигурно е, че и тук ще опитат да направят същото.
„София ленд“ не е включен в плана, а зоната му позволява неограничено във височина смесено строителство, дори не е формално зона за атракции.
Такива зони има и по границите с „Дианабад“ и зад „Токуда“, където за застрояването им ще бъдат изсечени стотици дървета, исторически част от Борисовата. За терена зад „Токуда“ главният архитект дори се хвали, че ще направи нов уреден квартал с общо 20 хил. нови жители.
Елате на обсъждането на 5 юни (сряда) от 17.30 ч. в УАСГ, за да опитаме да подобрим този план, а борбата за запазването на покрайнините на парка идва с промените в Общия устройствен план, които предстоят.
Линк към ФБ събитието: ТУК.

Снимка на Войслав Тодоров.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар