Сряда, 21 Август 2019
Сряда, 05 Юни 2019 17:06

Общински съветник сигнализира за застрашените от застрояване зони в Борисовата градина

Предвижда се нов квартал с изсичане на дървета и високо строителство

Независимият общински съветник в Столичния общински съвет Войслав Тодоров публикува във "Фейсбук" карта на зоните от Борисовата градина, които са застрашени от застрояване. Днес от 17:30 часа о в УАСГ е предвидено общественото обсъждане за бъдещето на парка, на което Тодоров призова гражданите да присъстват и да изразят позиция си.

Публикуваме целия текст на Войслав Тодоров:

В Борисовата градина - най-старият парк в София, се предвижда застрояване на няколко ключови места.
След десетилетна работа, на 5 юни ще има обществено обсъждане на Подробния план на парка, където се предвижда строителство зад Маймунарника и пред Семинарията в парка. По-притеснително е, обаче, това, което не е в плана:
Гара „Пионер“, наскоро продадена от държавата, е отредена за спортни игрища. Проблемът е, че в зоната за спорт и атракции няма ограничение във височината на застрояване и по този пример "Маринела", именно в зона за спорт, искаха да направят надстрояване до 12 етажа. Почти сигурно е, че и тук ще опитат да направят същото.
„София ленд“ не е включен в плана, а зоната му позволява неограничено във височина смесено строителство, дори не е формално зона за атракции.
Такива зони има и по границите с „Дианабад“ и зад „Токуда“, където за застрояването им ще бъдат изсечени стотици дървета, исторически част от Борисовата. За терена зад „Токуда“ главният архитект дори се хвали, че ще направи нов уреден квартал с общо 20 хил. нови жители.
Елате на обсъждането на 5 юни (сряда) от 17.30 ч. в УАСГ, за да опитаме да подобрим този план, а борбата за запазването на покрайнините на парка идва с промените в Общия устройствен план, които предстоят.
Линк към ФБ събитието: ТУК.

Снимка на Войслав Тодоров.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Юни 2019 17:06
  Фандъкова проверява ремонтите в София със семейната кола

  АПИ обещали през септември да започне разширението на околовръстното към "Тракия"

 • Сряда, 05 Юни 2019 17:06
  Искат справедливост за загинал в катастрофа младеж

  Близки на загиналия смятат, че причинилият катастрофата общински съветник от ДПС се ползва с политически чадър

 • Сряда, 05 Юни 2019 17:06
  След сигнал на БСП, главният архитект на София прекрати процедура по ЗОП

  Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по ЗОП за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради в центъра на София, на площад "Славейков", в които се помещава и Столична библиотека. 

  Решението е от 6 август 2019 г. То идва след като общинският съветник от БСП Альоша Даков пусна преди две седмици официален сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова с настояване процедурата да бъде спряна заради нарушаване на закона. Тогава той отбеляза, че в приложените документи за поръчката са използвани данни с изтекъл преди 8 години срок на давност. Това съобщиха от пресцентъра на БСП- София.

  "В документите по процедурата беше приложен Техническият паспорт на Столична библиотека, издаден през 2008 година, припомни Альоша Даков.  Към него, като неразделна част, е приложен и Енергийният паспорт на Столична библиотека, издаден на 27 октомври 2008 г.

  Съгласно чл. 38, ал. 3 от действащия към момента на обявяването на процедурата Закон за енергийната ефективност, собствениците на сгради за обществено обслужване са длъжни да изпълнят мерките за достигане на минимално изискващия се клас на енергийно потребление, предписани от първото обследване, в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването.

  Winbet - на един клик разстояние! (18+)

  Видно от приложените документи, този 3-годишен срок е изтекъл през октомври 2011 година. През периода от 11 години показателите за енергийна ефективност бяха променяни нееднократно. Ангажимент на България пред ЕК е да се обявяват обществени поръчки с най-висока енергийна ефективност. От това следва, че е необходимо да се извърши ново, актуално енергийно обследване на обект "Столична библиотека". И съгласно предписаните в него мерки за енергийна ефективност, вече актуалните изчислени енергийни характеристики, да бъдат заложени в обществената поръчка".

  Главният архитект на София Здравко Здравков прекратява процедурата на основание чл. 110, ал. 1 от ЗОП и изтъква, че са необходими съществени промени в условията на поръчката, които биха променили и кръга на заинтересованите лица.

  Прилагаме решението за прекратяване на процедурата:

  biblio

  biblio2

  biblio3

   
   
   

Оставете коментар