Вторник, 29 Септември 2020

Четвъртък, 06 Юни 2019 10:35

Главният архитект на София: Строителство в Борисовата градина няма да има

Това беше най-консервативният проект, с най-малко строителство, коментира Здравко Здравков

„Искам да уверя хората, че строителство в Борисовата градина няма да има”. Това заяви пред Нова ТВ главният архитект на София Здравко Здравков относно опасенията, че по план там се предвижда голямо застрояване.

„Представяме подробен устройствен план. Имаме срок до 19-ти, в който могат да постъпят предложения. На 26-ти да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен в следствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен. Екипът е на проф. Ковачев. Този план не предвижда застрояване. Реално са предвидени няколко нови обекта – музей „Зелена памет на София”, един ресторант и климатично училище на София”, обясни Здравков.

Относно предвиденото строителство на сгради за климатично училище, Здравков обясни, че и кметът на София и председателят на общинския съвет са изказали мнение против въпросното училище.

„Такова училище няма да има, ще се предложи на проф. Ковачев да отпадне това застрояване”, обясни Здравков. По думите му ще бъде преразгледано и строителството на ресторанта.

„Планът е много консервативен”, коментира Здравков. И обясни, че все пак може да се наложи преработка на този план.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е доста свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово”, коментира още главният архитект. Здравков подчерта, че цялостният план за Борисовата градина е изключително важен.

Напомняме, че в последните дни се засилиха обществените реакции по повод проектите в Борисовата градина. Във вторник независимият общински съветник в Столичния общински съвет Войслав Тодоров публикува във "Фейсбук" (виж тук) карта на зоните от Борисовата градина, които според негова информация са застрашени от застрояване, а в сряда се проведе общественото обсъждане за бъдещето на парка, на което Тодоров призова гражданите да присъстват и да изразят позиция си.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар