Неделя, 25 Август 2019
Събота, 08 Юни 2019 12:39

Горанов обикаля медиите, за да се самооневини за партийните субсидии

Министърът знаел, че има "експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция", но не знаел кой е в списъка на прокуратурата

Предложението за намаляване на партийните субсидии цели да се преосмисли моделът на финансиране на политическите партии, обясни в поредното си медийно участие финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала с партийните субсидии, който стигна до прокуратурата и доведе до приемане на първо четене на нови разпоредби за финансирането на партиите.

В „Тази събота“ по bTV Горанов отново повтори, че грешката е техническа, а не политическа и напомни забравения дори от политиците референдум на Слави Трифонов за субсидиите: „Какво значи популизъм? Имаше референдум, на който участваха стотици хиляди български граждани, милиони”.

Горанов призова БСП, ако 1 лв. партийна субсидия им е малко, да кажат колко ще им стигат.

„Някои от системните партии се опитват да извличат политически дивиденти от темата за субсидиите. Най-естествената реакция е отново да отворим този дебат. Ние слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали“, посочи още финансовият министър.

Попитан защо се е стигнало да надписване на субсидиите, Горанов обясни, че различното в тълкуването на закона е начина, по който се формира общата им маса и впоследствие как се разпределят.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

На въпрос дали ще подаде оставка, както поискаха от БСП, Горанов отговори: „Този разговор е между мен и премиера. В момента, в който анализирахме и проведохме разговор, преценихме, че не се налага“.

Той допълни, че от БСП също тълкуват закона по този начин и няма как един финансов министър да понесе отговорност. Според него грешката е по-скоро техническа, отколкото политическа.

Резултат с изображение за горанов, субсидии

Припомняме, че в петък пред журналисти Владислав Горанов заяви, че е е виждал списъка на прокуратурата. „Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", заяви още той.

Попитан кои са служителите на министерството, за които прокуратурата има съмнение, че са извършили престъпление, Горанов посочи: "Има конкретни имена на експерти. Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме. Започва се от ниво експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция". Това стана само минути, след като той обяви, че не знае кой в списъка.

"Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност.", заяви още финансовият министър и настоя, че "не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва да се чете законът".

снимка: Капитал, архив

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 08 Юни 2019 12:39
  Горанов: НАП има достатъчно пари да си плати глобата

  Министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти как ще бъде заплатена глобата на НАП, която ще бъде в милионен размер, предаде Novini.bg.

 • Събота, 08 Юни 2019 12:39
  Пак отсрочка за касовите апарати. Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

  Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

  Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

  За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

 • Събота, 08 Юни 2019 12:39
  Задържаха полицейски инспектор с подкуп

  Гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост

Оставете коментар