Събота, 19 Октомври 2019
Понеделник, 10 Юни 2019 09:31

Омбудсманът свиква форум за проблемите на ползвателите на бързи кредити

Повод за кръглата маса са десетки жалби на граждани и сигнали от неправителствени организации и адвокати. В тях се алармира за наличие на неравноправни клаузи в договорите на фирми за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

 „За съжаление, няма паритет на интересите. Практиките, които са в този сектор, са неприемливи. Много дълго време се опитваме да поставим този въпрос на обществено обсъждане, водим и дела, с който се опитваме по съдебен път да отстраним въпросните дефекти“. Това каза пред БНР един от участниците на форума адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Той подчерта, че законовото ограничение от 2014 година за 50% ГПР - годишен процент на разходите, не е сработило и в момента „близо 100% от кредитите, които се отпускат, са с Годишен процент на разходите между 100 и 150 процента“

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Въпреки че променихме закона, почти всички кредити, които се дават, не спазват закона. На Комисията за защита на потребителите не ѝ е дадено правомощие чрез административна мярка да разпореди на съответната небанкова финансова институция да спазва закона или да я накаже за неравноправните клаузи", допълни Деков

„Браним се основно чрез искове през Съдебната система“, обобщи той и изтъкна нуждата от административен механизъм.

Модерният механизъм - колективните искове, се бавят обикновено с години, а през времето, в което исковете вървят, практиките „необезпокоявано си продължават“, допълни той.

Преди дни съдия от Софийския районен съд казва, че най-остър е проблемът при заповедното производство. Според Деков основна причината е, че и този вид производства са едностранни, а съдът не проверява дали кредиторът правилно твърди, че има да взима нещо от длъжника.

„Когато кредиторът злоупотребява с правата си и прекалено много натиска своя длъжник, тази процедура му дава възможност той прекалено лесно, прекалено много да натиска“.

В банковото кредитиране пък има проблем с променените лихви без потребителите въобще да знаят. Рискът е, че банковите заеми са дългосрочни и потребителите може да загубят правата си върху парите, които неправомерно са им взети.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар