Неделя, 07 Юни 2020

Вторник, 11 Юни 2019 16:58

България е на последно място по навлизане на цифровите технологии в обществото

Класацията е според Индекса на Европейската комисия

 

България е на последно място от всички страни - членки на ЕС, според Индекса на Европейската комисия (ЕК) за тази година за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото.

България е значително под средния резултат в измерението „Човешки капитал“, а цялостното равнище на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС, съобщава БНР.

Делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии е около 29 % от българското население, докато средно за ЕС този дял е 57 %. Едва 11 % от хората притежават умения над основните, което представлява по-малко от една трета от средната стойност за ЕС.

България е и доста под средното равнище във внедряването на цифровите технологии.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Предприятията все още не се възползват в пълна степен от възможностите, предоставяни от търговията онлайн, като едва 6 % от малките и средни предприятия продават онлайн в сравнение със 17 % средно за ЕС,  3 % от всички тях реализират трансгранични продажби и само 2 % от оборота им е от търговия онлайн.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Юни 2019 16:58
  Как се похарчиха 2 404 984 803 евро без резултат?

  ЕК започва наказателна процедура срещу България

 • Вторник, 11 Юни 2019 16:58
  Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам. Страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

  Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

  „В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

 • Вторник, 11 Юни 2019 16:58
  Жан-Клод Юнкер: Затварянето на вътрешните граници на ЕС е „глупост“

  Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази несъгласието си със затварянето на вътрешните граници в ЕС, като го обяви за „глупост“ в интервю за германския оператор Deutsche Welle, пише европейската редакция на Politico.

Оставете коментар