Неделя, 25 Август 2019
Сряда, 12 Юни 2019 17:07

Спецпрокуратурата влезе в офиси на Прокопиев

Акцията е свързана с обвинението от миналата седмица срещу Иво Прокопиев и още няколко души

 

Специализираната прокуратура влезе в офис сграда в центъра на София, на метри от Народното събрание. В сградата има офиси на "Алфа финанс холдинг", свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Той е подсъдим със Симеон Дянков и Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата.

Срещу Прокопиев се води и друго разследване - за пране на пари, свързано с приватизацията на "Каолин". То е в Софийската градска прокуратура. Предпирятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от "Алфа финанс Холдинг", а през 2012 г. продадено на немски инвеститор.

Получихме разрешение от Специализирания съд за претърсване. Това каза пред журналисти Димитър Петров – ръководител на Специализираната прокуратура. Той посочи, че акцията е свързана с обвинението от миналата седмица срещу Иво Прокопиев и още няколко души.

Петров допълни, че целта на претърсването е свързана с транзакции на фирмата, обект на обвинението и не касаят издателската дейност на Прокопиев.

"В момента колегите работят на 7-ия етаж", каза още Петров. По думите му се извършват процесуално-следствени действия. "Един от обвиняемите е на място, заедно с неговите защитници", каза Петров, цитиран от „Фокус“.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Юни 2019 17:07
  Прокуратурата пусна разговор на хакерите, обвинени за удара срещу НАП

  Предвид множеството въпроси на представители на медиите по отношение на делото срещу собственика и служители на „ТАД Груп“, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация:

  На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП.

  Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.2 от НПК и се води за това, че от неустановена дата през 2019 г. до 15.07.2019 г. в Република България, гр. София с цел да създаде смут и страх в населението извършил престъпление по чл. 319б – 319г от НК – престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК.

 • Сряда, 12 Юни 2019 17:07
  Повдигнаха обвинения на собственика на "ТАД груп"

  Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров вече е обвинен в подбудителство на кибер тероризъм. Той остава в ареста и спецпрокуратурата ще поиска постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд.

  Тодоров се прибра в България с полет от Истанбул тази сутрин в 9 часа и 5 минути. Задържан е от служителите на гранична полиция на летище София, съобщи БНТ.

  Мъжът беше конвоиран до МВР болница за пълни медицински изследвания и след това отведен в сградата на Националното следствие. Там в присъствието на двама адвокати му е повдигнато обвинение за това, че е подбудил Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП и да ги разпространи в публичното пространство. Според държавното обвинение това е създало смут и страх в обществото. По този начин прокуратурата мотивира обвинението в подбудителство на тероризъм.

 • Сряда, 12 Юни 2019 17:07
  ВСС избра Франтишек за шеф на Спецпрокуратурата

  Висшият съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за шеф на Специализираната прокуратура след изслушването му

Оставете коментар