Петък, 07 Август 2020

Сряда, 12 Юни 2019 17:33

Контрера от ВМРО: БНР и НДК дължат милиони на Столична община

Необходими са сериозни промени в Закона за местните данъци и такси, в закона за публичните финанси по отношение на юридическите лица на бюджетна издръжка

 

Настоявам за спешна проверка на задълженията на БНТ и Главното мюфтийсто! Това казва в своя позиция до медиите общинският съветник и член на ръководството на ВМРО Карлос Контрера. Негова справка е показала, че БНР не е плащало години назад данък сгради и такса смет. А радиото далеч не е единствения бенефициент на бюджета, който има такива дългове. 

Ето защо Контрера настоява за законодателни промени, които да гарантират събираемостта на дължимите данъци от юридическите лица на бюджетна издръжка. С неизплащането на задълженията към общината, те ощетяват не само бюджета, но честните данъкоплатци. Контрера допълва още:

„Необходими са сериозни промени в Закона за местните данъци и такси, в закона за публичните финанси по отношение на юридическите лица на бюджетна издръжка. Стават много злоупотреби. Масово не се плащат данъци и такса смет на общините и то от структури на държавно финансиране. Например БНР дължи над 1.8 млн. лв. на Столична община за данъци и такса смет, НДК дължи над 2 млн. лева за данъци и такса смет. В момента никой не знае колко точно дължат на общината различни институции, които захлебват здраво от държавния бюджет.”, коментира Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в СОС.

Поводът е постановление на Софийска градска прокуратура, с което се отказва образуване на наказателно производство за престъпления по чл. 254а от НК. Карлос Контрера подаде сигнал с искане за разследване на БНР защо пет години не са си плащали задълженията към Столична община, след като разполагат с целева субсидия, която им се превежда ежегодно от държавата. Проверката показва любопитни факти. Така например БНР години наред не декларирало имотите си, въпреки че законовият срок е двуседмичен от дата на възникване на промяна в обстоятелства. От БНР се изненадали, че имали да плащат такса смет, въпреки че не са плащали години наред. Очевидно са разчитали, че по силата на някакво обстоятелство „свише“ са освободени от публични задължения. Абсурдът стига до там, че представители на държавното радио да твърдят, че не им било известно, че имат публично задължение да си плащат данъците и такса смет.

Задължението произтича от закона, а както е добре известно незнанието на правото никого не извинява. Стар римски принцип. В ситуацията с БНР обаче явно основни правни постулати не важат. Към момента е възложена ревизия на БНР (от февруари 2019г. по отношение на дължими местни данъци и такси). Любопитното е, че на всичко отгоре радиото е получило финансиране, забележете от Столична община по програма „Култура”, за два свои проекта. Т.е. сме в хипотеза, в която неизрядни, неплатилия на общината получава пари от нея. А причината е, че понеже БНР не е намерило за нужно да си декларира имотите, си извадило удостоверения за липса на задължения от същата тази община.

Според общинският съветник от ВМРО е необходимо да се приемат от Народното събрание няколко поправки в Закона за местните данъци и такси и в Закона за публичните финанси, чрез които подобни злоупотреби от държавни структури или от структури на държавна издръжка да се прекратят. Според председателя на групата „Патриоти за София“  поведението на БНР е недопустимо. „Любопитен е фактът, че от ефира на радиото различни ярко партийни оцветени журналисти се изживяват като морални съдници от последна инстанция и сипят пропаганда в полза на Демократична България, а в същото време остават безучастни към подобни финансови схеми, които се въртят под носа им“, категоричен е Контрера.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Съветникът допълва още, че от БНР до момента не са намерили и за нужно да коментират казуса, нищо че от сутрин до вечер техните служители морализаторстват от ефира и поучават обществото кое е зло и кое добро.

„БНР е една каца без дъно на държавна издръжка, като се оказва, че масрафът се доплаща и от столичани, защото радиото не смята за нужно да си плаща задълженията, та чрез парите на софиянци трябва да се кредитира и чистенето на отпадъците на БНР”, заключава Контрера.

Председателят на „Патриоти за София“ в СОС,  също така заявява, че съветниците от ВМРО ще поискат информация за дължими, но неплатени данъци и такси за БНТ, НДК и Главното мюфтийство, за които също има сведения, че от години хитруват и не си плащат задълженията. В същото време общината харчи милиони левове да им извозва отпадъците и да чисти, което се плаща с парите на изрядните столичани и бизнеса.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Юни 2019 17:33
  Калоян Паргов: Абдикацията на Столична община е причината за последствията от пороя

  От БСП-София настояват Фандъкова да внесе за разглеждане в СОС програма за действия на Столична община с цел преодоляване на подобни кризисни ситуации в бъдеще с конкретни срокове и отговорници

   

 • Сряда, 12 Юни 2019 17:33
  Айде спрете да крадете в такива мащаби, бе!

  Добре че сме благословени с прекрасен климат, че да сме изпозагинали досега, ако бяхме в тропиците. Простата аритметика доказва само едно: градът ни се управлява от прости хора. Прости и крадливи.

   

 • Сряда, 12 Юни 2019 17:33
  След пороя в София: Над 700 сигнала за наводнени булеварди, подлези и квартали без ток (обзор)

  Общината в София бърза да почисти шахтите заради очакван нов дъжд следобед.

  Над 700 са получените сигнали за наводнени булеварди, подлези, спирки на метрото, закъсали автомобили и квартали без ток - това е равносметката след снощната силна буря в София.

  Един човек е леко пострадал, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 63-та линия на градския транспорт в участъка от "Бяла чешма" към "Цар Борис Трети" е отклонена зарази завиряване.

  Няма други промени в движението на градския транспорт в София. И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира кметът Йорданка Фандъкова.

Оставете коментар