Четвъртък, 14 Ноември 2019
Петък, 14 Юни 2019 09:57

Богомил Манчев: Проектът „Белене“ е неизбежен и необходим

Дали "Белене" ще се осъществи зависи от стратегическите инвеститори и активността на държавата, заяви председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.

Според него „Белене“ е неизбежен и необходим. „На базата на въведените ясни задължения на членките на Европейската общност за спазване на околната среда нашата енергетика всяка година претърпява сериозни финансови загуби от гледна точка на това, че трябва да плаща емисиите, които изхвърля като въглероден диоксид“, поясни той пред БНТ.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В момента енергията, която произвеждаме от базовите централи "Марица-изток", като себестойност надвишава 130 лева. Трябва да се помисли кардинално как да се преобразува методиката при смятането на крайната цена на клиента, коментира още експертът.

Мечтата на стратегическите инвеститори, които искат да изградят проекта "Белене", е тяхната защитна цена да бъде 60 евро за мегаватчас. Тези 60 евро са 118 лева. При 118 лева той ще може да си покрива всички оперативни разходи на централата и за 15 години да си върне инвестиционната съставка, която е около 7 млрд. привлечен капитал, каза Манчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Юни 2019 09:57
  Енергийният министър: От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток

  Ще се предвидят мерки за защита на уязвимите потребители, увери Теменужка Петкова

 • Петък, 14 Юни 2019 09:57
  Министърът на енергетиката е оптимист за реализирането на проекта АЕЦ "Белене"

  От 1 октомври са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването. Бяха направени съществени промени, коментира Теменужка Петкова

 • Петък, 14 Юни 2019 09:57
  Премиерска хроника

   

  "Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата", изокал Борисов от Божурище, където извън рамките на предизборната кампания, резнал поредната лентичка на откриването на една индустриална зона. Частна, а не държавна зона. А според НСИ и Евростат, инвестициите в България - български и чуждестранни, са намалели над 10 пъти! За което е отговорен Бойко, защото е премиер през последните 10 години.

  Скок-подскок на батута*!

  Скарал се на министъра, че изчезнали едни не 50 млн., а 84 млн. лева, предназначени за медицинските сестри.

  Скок-подскок на батута...

  Дистанцира се от т. н. шпионски скандал, за което цялата отговорност е негова, защото все още е премиер.

  Скок-подскок на батута...

  Подшефните му некадърници минираха отношенията ни с Русия за години напред и ще провалят стратегически енергийни проекти. За което е отговорен Бойко, защото все още е премиер.

  Скок-подскок на батута...

  И така нататък...

  --------------------

  *Батутът (среща се и като батуд) (на френски: batoude; на италиански: battuta – „удар“) е устройство за скокове, представляващо опънато издръжливо платно.

  Поетите-символисти и художниците-импресионисти са на мнение, че батутът е ярък символ, който изобразява дъното на ПП ГЕРБ, т. е. ПП ГЕРБ няма дъно, защото като падне на дъното, отскача и се връща в изходна точка.

  Любомир Кольовски, фейсбук

Оставете коментар