Неделя, 20 Октомври 2019
Петък, 14 Юни 2019 11:21

Крум Зарков: Искаме мониторингът на ЕК да приключи, но тъпчем на едно и също място

„Трябва да поставим въпросите, които излизат от Механизма за мониторинг и проверка на ЕК и да им отговорим ясно, за да може той да приключи. Говори ни се за мерки, които се повтарят от години, но тъпчем на едно и също място.” Това каза Крум Зарков във въпрос към министъра на правосъдието.

Той припомни, че още през октомври 2016 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е уверил в писмо премиера Борисов, че планира приключване на Механизма за мониторинг и проверка до края на мандата на настоящата комисия.

Зарков припомни още, че последният доклад на тази комисия е излязъл на 13.11.2018 г. и съдържа констатации, които са накарали българите да мислят, че действително идва краят на този механизъм.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Народният представител коментира, че заради това  думите на комисаря по правосъдието Вера Йоурова са прозвучали изненадващо, когато през април тя е изразила обратно мнение. „Според нея този процес не може да бъде завършен в мандата на тази ЕК. Още повече, че тенденцията по думите й не е дотам удовлетворителна, за да може ясно да се заяви, че механизмът може да спре”, каза още Крум Зарков.

Той добави, че е хубаво, че се знае по кои мерки страната ни има напредък, но по думите му министерството трябва да каже- по кои няма. „Пример за такива мерки, които не са изпълнени са: непредсказуемостта на законодателния процес, съдебната карта и други.

ЕК очаква и външния преглед за функционирането на системата за предварителна проверка по възлагането на обществени поръчки, който е създаден с подкрепата на Световната банка. Напредъкът по изпълнението на тези мерки трябва да се представя на народните представители, а не министърът да си заравя главата в пясъка”, заключи Крум Зарков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар