Петък, 22 Ноември 2019
Неделя, 16 Юни 2019 15:07

Валери Жаблянов: Отбелязваме ръст на гласовете за БСП

На местните избори трябва да се утвърдим във всяка община като носители на друго качество на живот, отбеляза членът на ИБ на БСП при представянето на задачите на БСП за местните избори през 2019

 

„Не успяхме да превърнем изборите от „европейски“ в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие“ срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори през 2017 г.”

Това пише в изводите на доклада „За резултатите от проведените избори на 26 май 2019 г. за членове на ЕП и задачите на БСП за участие в предстоящите избори за местна власт” на НС на БСП, прочетен от Валери Жаблянов, член на ИБ на БСП, на заседанието на 49 Конгрес на БСП. В документа се казва още, че избирателите не са видели в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешнополитическата обстановка в страната, като това се потвърждава от активността на вота. „В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот“, се изтъква в документа.  

В изводите се казва още, че и двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително 2 пъти на изминалите избори. „Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение практически е същата (5.5% през 2017 г. и 6.8% сега). БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на Европейски избори 2019 г. – да ги спечели, така че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори", се казва в доклада.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Жаблянов прочете още, че за постигането на тази цел е било необходимо да бъдат спечелени поне 2/3 от гласовете за БСП, подадени на парламентарните избори през 2017 г. В документа се изразява съжаление, че БСП не е могла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Констатирано е, че левицата не е съумяла ефективно да противодейства на включилия се в кампанията министър-председател.

„Безспорно трябва да отбележим ръст на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол и на областно ниво в Плевен и Добрич. В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление”, се казва още в доклада, представен от Валери Жаблянов.

“На предстоящите местни избори БСП трябва да се утвърди във всяка община като носител на друго качество на живот за хората, които не са облагодетелствани от общинските пари и разходи, нямат достъп до невидимите користни стимули на местната власт и искат бъдеще за себе си и децата си“, заяви Жаблянов и обясни, че целта пред левицата е да подобри значително резултатите си от последните местни избори.  

По думите му за времето, оставащо до изборите, следва да се направят няколко основни неща. На първо място той посочи отговорен подбор на кандидатите за кметове и общински съветници, като има кандидати за кметове на всяко населено място, където има избор. Според него трябва да се проведе гъвкава коалиционна политика, отчитайки спецификата на всяка община.

„Трябва да разработим реалистични предизборни платформи по общини на основата на политиките, заложени във „Визия зя България”, каза още той.

Жаблянов коментира, че социалистите си поставят като цел и мобилизацията на структурите на БСП за работа с избирателите и провеждане на информационна кампания с разбираеми и аргументирани послания, водещи към повишаване на избирателната активност. Той подчерта, че трябва да се организират и обучения за кандидат-кметовете на левицата.

“Основната задача пред нашите представители в местната власт е да водят политика, която помага за преодоляване на натрупаните с години проблеми в населените места, да работят за развитието и сплотяването на местната общност“, коментира той.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Социалистът допълни, че като се опират на дългогодишния опит на приемствеността, на добрите резултати и успехите, представителите на БСП в общините ще продължат работата си в няколко основни посоки.  На първо място той посочи постигане на финансова стабилност на общините – увеличаване на средствата, с които те разполагат чрез справедливо преразпределение и преотстъпване на по-висок дял от националните приходи.

“Ще работим за  гарантиране на силно местно самоуправление – стимулиране на прякото участие на гражданите в местната власт с установените за това законови форми, активна дейност на гражданските консултативни съвети“, каза още той.

Като приоритети за БСП Жаблянов посочи и осигуряване на качествено образование за всяко дете – училище във всяка община с модерно оборудване, осигурен транспорт и безплатно хранене за всеки ученик и обезпечаване на достъпно здравеопазване – подкрепа за медицинските практики в малки населени места, за всяко населено място над 800 жители да се осигури кабинет, в който ежедневно да присъства лекар или медицински специалист.

“Ще работим за разширяване на социалната ангажираност – поемане на таксите за детските заведения на всички деца като делегирана от държавата дейност“, заяви той и допълни че социалистите залагат във всяка община да има изградена и функционираща система за социален патронаж, обслужваща възрастни хора и хора с увреждания, предлагаща не само хранене, но и помощ за тях.

Не на последно място Жаблянов заяви, че социалистите залагат подобряване на публичните услуги и общинската инфраструктура и провеждане на различна политика при управлението на големите градове с районно деление.  

“Ако изпълним всичко това, ние може да се стремим към изборна победа в част от големите градове и в някои от районите на столицата. Категорично трябва да затвърдим и подобрим позициите си в по-малките общини и населени места в страната. Значително трябва да увеличим броя на общинските съветници. Нашата задача е да постигнем резултати, даващи възможност за формиране на групи съветници в голяма част от общините“, заключи Валери Жаблянов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар