Петък, 29 Май 2020

Вторник, 18 Юни 2019 10:14

Данаил Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус

Няма да правя предложение за нов главен прокурор, но ще следя внимателно процедурата да не се изкриви.

Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в ефира на БТВ.

Той коментира твърдението, че ГЕРБ щели да искат Емил Радев за главен прокурор. "Научавам от медиите за това предложение. Не съм имал възможност от него или от колеги да чуя такава кандидатура. На мен не ми е известно. От този маниер на говорене ми се струва, че някой се стреми предварително да го посочи, за да го изключи в началото на този дебат. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически привкус", заяви Кирилов.

За совалките, които прави Румен Радев, Кирилов заяви, че е малък да ги оценява. “Всяка една от институциите трябва да прояви сдържаност, за да не остане съмнение, че някой се опитва да зарази процедурата. Не знам защо се търси под вола теле. Поставяше въпрос дали трябват законодателни промени за процедурата – не, не трябва да има такива", категоричен бе правосъдния министър.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Той обсъдил с президента, че каквото и да се прави в съдебната система да се търси максимална подкрепа и се надява събирането на кръгли маси да е с цел прозрачност.

За искането на Лозан Панов да се намалят правомощията на главния прокурор и намаляване на политическата квота във ВСС, Кирилов заяви, че има решение на Конституционния съд и са теми, които отдавна са решени. "Всяка тема в съдебната власт тази седмица ще се ескалира безпричинно. Сега е моментът за нормалност", допълни Кирилов.

"Панов можеше да бъде отстранен отдавна, дори и декември месец можеше да се случи това, колкото и да се иска на една минорна група да го теоритизира. Ние изпълняваме исканията", заяви Кирилов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар