Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 18 Юни 2019 10:14

Данаил Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус

Няма да правя предложение за нов главен прокурор, но ще следя внимателно процедурата да не се изкриви.

Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в ефира на БТВ.

Той коментира твърдението, че ГЕРБ щели да искат Емил Радев за главен прокурор. "Научавам от медиите за това предложение. Не съм имал възможност от него или от колеги да чуя такава кандидатура. На мен не ми е известно. От този маниер на говорене ми се струва, че някой се стреми предварително да го посочи, за да го изключи в началото на този дебат. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически привкус", заяви Кирилов.

За совалките, които прави Румен Радев, Кирилов заяви, че е малък да ги оценява. “Всяка една от институциите трябва да прояви сдържаност, за да не остане съмнение, че някой се опитва да зарази процедурата. Не знам защо се търси под вола теле. Поставяше въпрос дали трябват законодателни промени за процедурата – не, не трябва да има такива", категоричен бе правосъдния министър.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Той обсъдил с президента, че каквото и да се прави в съдебната система да се търси максимална подкрепа и се надява събирането на кръгли маси да е с цел прозрачност.

За искането на Лозан Панов да се намалят правомощията на главния прокурор и намаляване на политическата квота във ВСС, Кирилов заяви, че има решение на Конституционния съд и са теми, които отдавна са решени. "Всяка тема в съдебната власт тази седмица ще се ескалира безпричинно. Сега е моментът за нормалност", допълни Кирилов.

"Панов можеше да бъде отстранен отдавна, дори и декември месец можеше да се случи това, колкото и да се иска на една минорна група да го теоритизира. Ние изпълняваме исканията", заяви Кирилов.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 18 Юни 2019 10:14
  Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са били приети и в Белия дом

  Българската делегация в Съединените щати е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване

  Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба "Военна информация" Велко Атанасов, са били приети и в Белия дом. Това стана ясно от снимка, която пресслужбата на прокуратурата разпространи в понеделник. 

  Българската делегация, която миналата седмица бе на посещение в Съединените щати, е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване. Морисън е член на Съвета по национална сигурност в администрацията на американския президент.

  На официалната си фейсбук-страница Федералното бюро за разследване (ФБР) в петък също публикува снимка за срещата с ръководствата на българските прокуратура и специални служби.

 • Вторник, 18 Юни 2019 10:14
  К и Д Г. О. ГРУП Красен и Добри Груп!!! #КОЙ е кметът в сянка в Горна Оряховица ?! ООД ли е градът?

  Няма нужда дълго да разпитваш и търсиш контакт с Добромир Добрев - кмет два мандата и кандидат за трети пореден от ГЕРБ, за да узнаеш простата истина - необходимо е да се свържеш с Красен Камбушев - известен в градските среди с прякора си Камбуша, за да имаш достъп до кметския кабинет

 • Вторник, 18 Юни 2019 10:14
  Йорданка Фандъкова: Подготвяме система за електронни разрешения за строеж

  „Разширяваме услугите, които гражданите и бизнесът могат да получат по електронен път. Системата за електронно издаване на разрешение за строеж вече се разработва. Това е още една мярка за повече публичност и контрол“.

Оставете коментар