Сряда, 29 Януари 2020
Четвъртък, 20 Юни 2019 15:56

Отстраниха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Адвокатите поискаха отмяна на обвинителния акт

Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава". Според магистратите главният обвинител в процеса, Нели Попова, е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Поводът е нейно изказване пред информационен сайт през март миналата година, където заявява, че ако мюсюлманите у нас достигнат 30 процента, това ще е предизвикателство за националната ни сигурност.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод, още повече, че изказването на прокурор Нели Попова не е манипулирано.

Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на обвинителния акт, изготвен от прокурор Нели Попова, и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител.

"Не може обвинителният акт да бъде писан от предубедено лице. Държавата се набутва с хиляди левове", заяви адвокат Алтай Куцев, цитиран от БНР.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Съдът трябва да се произнесе по искането за прекратяване на делото. Според юристи това е малко вероятно, тъй като към момента няма такава практика.  

Прокурор Нели Попова днес не се яви в съдебната зала. Обвинението бе представлявано от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Делото за радикален ислям в Пазарджик няма да бъде прекратено, реши Окръжният съд. Обвинението в продължаващия съдебен процес срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници ще се представлява от окръжния прокурор Малинов, съобщи БНР.
 
снимка: БГНЕС
 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар