Сряда, 22 Януари 2020
Петък, 28 Юни 2019 19:10

Министерство на културата с подвеждаща информация за регистрацията на медиите

Декларациите по закона "Пеевски" предизвика хаос заради разясненията на министерските чиновници

Истински хаос предизвика подаването на декларации от медии по новия Закон за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), известен като „Пеевски”

Той действа за първи път от тази година, а крайният срок за подаването им е 30 юни, но последният работен ден от месеца е 28 юни, петък. Липсва уточняваща информация могат ли и през останалите два почивни дни да се подават въпросните документи. 

По-големият проблем обаче се оказа начинът, по който декларациите могат да бъдат приети. Софийски и провинциални медии алармираха, че в самото министерство отказват да им приемат документите и да им издадат входящ номер. Обяснявали им, че трябва да изпратят декларациите по електронен път. Посоченият електронен адрес обаче не е активен, твърдят заинтересовани. От пресцентъра на министерството уточниха, че и други медии са се оплакали, че имат проблем с електронното подаване на декларацията.

Компютърният експерт Михайлов, отговарящ за услугата, твърди по телефона, че въпросните декларации могат да се приемат само по електронен път, а системата им работи. Той дори се ангажира да покаже конкретните стъпки за изпращането на декларацията, но след разговора спря да си вдига телефона.

В същото време на сайта на министерството, където е дадена подробна информация за изпълнението на закона, дословно е записано: „Попълнените декларации по чл. 7а и по чл. 7б от Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ) се изпращат на адреса на Министерство на културата: София 1040, бул. "Ал. Стамболийски" № 17.”
В допълнителна информация на същата страница, обявена като: 

Съобщение във връзка с декларациите по Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ) пише: „Декларациите по чл. 7а, ал. 3, 4 и 7 и по чл. 7б, а. 1 и 2 от Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги МОГАТ да се подават по електронен път чрез сайта на Министерството на културата на адрес https://eventis.mc.government.bg:8443/ED/View1.jsp 

За подаване на декларация по реда на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги е необходим електронен подпис.” 

min_kultura.jpg


Никъде на сайта на министерството няма изрична информациs, че се подават декларациите САМО и ЕДИНСТВЕНО по електронен път, а се конкретизира, че „могат да се подават” и по такъв начин или на посочения адрес.

Заради подвеждащата информация и неадекватното поведение на чиновниците в министерството, вероятно много медии ще имат проблем с коректното спазване на закона.

източник: faktor.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар