Събота, 18 Януари 2020
Неделя, 30 Юни 2019 10:18

Внимавайте как шофирате в Гърция!

Три години затвор за шофьори, употребили алкохол и наркотици, дори и без да са предизвикали пътно произшествие

Във връзка с промени в Наказателния кодекс на Република Гърция, които влизат в сила от 1 юли 2019 г., Министерството на външните работи обръща внимание на българските граждани, планиращи пътуване в страната, че новата уредба предвижда редица изменения относно наказанията за нарушения на правилата за движение по пътищата. 

Три години затвор грози шофьори, употребили алкохол и наркотици, дори и без да са предизвикали пътно произшествие.

Със затвор за срок поне до 1 година се наказва шофьор, който шофира в нетрезво състояние или под влияние на наркотични вещества; който шофира по национален или второстепенен път в насрещното платно, в пешеходни зони, на тротоар; който шофира технически неизправен или претоварен автомобил; или който участва в гонки и причини риск за човек.

Затвор до 3 години или глоба се предвиждат, ако в същите случаи бъде предизвикана опасност за чуждо имущество.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Лишаване от свобода при строг режим до 10 г. е наказанието при причиняване на тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения.

Ако при посочените случаи бъде причинена смъртта на друго лице, е предвидено лишаване от свобода при строг режим за срок от поне 10 г. 

Вече се въвежда и доживотна присъда при строг режим за пътно произшествие, предизвикало смърт на едно и повече лица.

В социалните мрежи гърците дори приветстваха промените в закона. "Санкциите се налагат за всички, без компромиси", потвърдиха от Министерството на правосъдието и от Пътна полиция. "Никой не е над закона" - това е системата на контрол на Пътна полиция в Гърция. Налагат глоби масово, независимо дали нарушителят е чужденец или грък.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар