Понеделник, 06 Юли 2020

Четвъртък, 04 Юли 2019 10:07

Георги Гьоков: С намаляването на субсидията ГЕРБ иска да си осигури служебна победа на местните избори

Иван Иванов: Партиите влизат в сивия сектор с намаляването на субсидиите

 

"Управляващите целят не съобразяване с народното мнение за намаляване на субсидиите, а използването му за лични цели - осигуряване на служебна победа на ГЕРБ на местните избори". Това заяви в ефира на БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков.

По думите му ГЕРБ претендират, че се съобразяват с желанията на народа и резултатите от референдума, който обаче е бил преди 3 години. Според него това повдига няколко въпроса: Защо 3 години по-късно някой се сети, че трябва да се намаляват субсидиите? Защо един водещ на едно предаване, който има политически амбиции, се сети чак през 2019 г. за надзетите субсидии и повдигна точно сега въпроса? Защо и прокуратурата сега се сети след 2 години?

Георги Гьоков обясни, че въпросът със субсидиите стои на вниманието на парламента и на българското общество от доста време, но дали ще влезе днес в пленарна зала или отново ще бъде отложен зависи от волята на мнозинството.

"Преговорите им протекоха малко тайно и задкулисно по различни стаи в парламента. БСП въобще не беше поканена на тези разговори, въпреки че ние първи инициирахме покани до парламентарните групи за разговор на тази тема", подчерта той.

Социалистът обясни, че вчера е минал този разговор в малката и голямата коалиции, но управляващите са излезли от тези преговори пак необединени. "Има вероятност под натика на мнозинството да бъде прието внесеното от тях за първа точка днес предложение за 1 лев субсидия, без дебати и да е изказано всичко по темата", коментира той.  

По думите му тази тема е важна за българската демокрация, за съществуването на партиите, за политическия живот у нас.  "ГЕРБ нямат намерение да проведат такъв дебат, а отново да използват темата в своя полза като поставят на колене всички останали партии и то в навечерието на местните избори", каза Гьоков.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Той подчерта, че тези избори ще бъдат изключително важни за българските граждани и за страната ни. Според него, оставяйки без субсидии всички други партии и знаейки как ГЕРБ се финансират, за средствата от субсидиите им, натрупани в банките, те няма да имат проблем с явяването на изборите.

"Това няма да е така за другите партии, включително и за БСП, като основна опозиционна партия, която се финансира основно от субсидията. При тези условия останалите партии, освен ГЕРБ, няма как да се явят в пълна кондиция на изборите при това положение", обясни социалистът.

Гьоков подчерта, че БСП изпълнява поетите си ангажименти и е внесла предложение за намаляване на ДДС за лекарствата. По думите му това предложение би довело до глътка въздух за много хора, раздвижване на икономиката и не вижда причина за категоричния отказ на управляващите да го подкрепят.

Като друго предложение на левицата той посочи всички пенсии до 2016 г. да бъдат преизчислени със средноосигурителния доход за 2015г. Според него това ще доведе до 25-30% увеличение на пенсиите.

Гьоков подчерта, че БСП държи и на мнението си за смяна на статута на болниците от търговски дружества на лечебни заведения. По думите му тази нужда се доказва и от тежкото състоянието на болници като тези във Видин, Враца и Монтана.   

Намаляването на субсидиите за партиите коментира и народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов пред BGonAir. 

„С намаляването на размера на субсидиите партиите влизат буквално в сивия сектор. БСП винаги е твърдяла, че те трябва да бъдат намалени, но в едни разумни граници и след широко обсъждане“, заяви Иванов.

Той добави, че предложението на ДПС пък за неограничено външно финансиране на партиите хвърля политическите сили в ръцете на спонсорите им. Иванов коментира, че няма нищо лошо в това партиите да поддържат диалог с бизнеса, но това трябва да бъде в разумни рамки.  Народният представител бе категоричен, че в тази ситуация е необходимо да се намери компромис, който да осигури условия за  нормално съществуване на партиите – те да могат да издържат своите структури и да обезпечават провеждането на предизборните си кампании.  

„Няма никакво съмнение, че това драстично намаляване на парите за партиите се прави, за да се удари БСП преди местните избори“, каза още Иванов.

Народният представител коментира още, че намаляването на субсидиите изненадващо влиза в парламента като първа точка и добави, че БСП категорично ще държи на позицията си да се проведат още разговори, за да бъде намерен функционалният модел.

„Ако това твърдоглавие на управляващите стане факт след гласуването на второ четене, ще влезем в модел, който го няма никъде по света“, каза още Иван Иванов.

Във връзка с решенията на заседанието на НС на БСП през изминалата седмица, Иван Иванов коментира, че те са гласувани с голямо мнозинство и в тях няма нищо драматично.

„Във връзка с предстоящите местни избори, съставът на ИБ на БСП бе разширен и в него влязоха хора с голяма експертиза. Оттук нататък очакваме ползотворна и мотивираща работа от новите членове на бюрото“, добави народният представител.

Той коментира още, че ръководството на БСП е започнало и изнесени заседания в страната, свързани с предстоящите избори. „При тези срещи търсим и потенциални кандидати за кметове и връзки с различни граждански структури“, заключи Иван Иванов .

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 10:07
  Иван Иванов: Закрепването на статуквото е от първостепенно значение за всички парламентарно представени партии, освен за БСП

  В обществото се налага едно мнение, че щом нещо не се харесва от премиера, то трябва да спре да работи, коментира депутатът от БСП

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 10:07
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 10:07
  Корнелия Нинова: Предлагам консолидация в интерес на хората, а не част от статуквото за собствен интерес

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев. Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно - БСП повишава доверието в себе си на всички избори

Оставете коментар