Вторник, 15 Октомври 2019
Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23

Всички групи в ЕП се обявиха против пазарлъците за подялба на висшите постове в ЕС

Европейският парламент обсъди днес решенията, приети от Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в ЕС

 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че не подкрепя начина, по който решенията бяха постигнати и проявеното от европейските държавни и правителствени ръководители неуважение към останалите институции на ЕС, предаде БТА. ЕНП отбеляза, че жертва е станал техният кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, за когото запазва подкрепа. ЕНП съобщи, че ще прояви отговорност и ще подкрепи предложенията на Европейския съвет. Партията възрази срещу това, че Европейският съвет е обсъждал предложения за председател на ЕП.

Социалистите и демократите настояха, че ЕК е трябвало да бъде оглавена от техния предварителен кандидат Франс Тимерманс. По техните думи Тимерманс не е постигнал целта заради работата си в защита на законността и европейските ценности.

Според "Обнови Европа" (ОЕ) най-важно е занапред да бъде осигурена прозрачност при разпределението на длъжностите. ОЕ съобщи, че ще предложи въвеждането на общоевропейски листи за избор на председател на ЕК.

Мнозинството в ЕП избра да бъде изпълнител на чужди решения, заявиха Зелените. Те определиха решенията на Европейския съвет като съмнителни и заявиха, че ако ЕП излезе отслабен, сам ще бъде виновен.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че европейските граждани не разбират игрите от последните дни. Ако ЕП наистина искаше да бъде уважаван, трябваше да отхвърли предложенията на Европейския съвет за председател на ЕК, добавиха представители на тази политическа сила.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) обявиха за мъртъв процеса на водещите кандидати за председател на ЕК и уточниха, че няма за какво да се съжалява. Тимерманс не беше кандидат на европейските граждани, а на статуквото в лявото крило. Целта на процеса с предварителните кандидати беше запазването на европейското политическо статукво, а не да се открие пространство за гражданите. Европейският съвет няма никакво право да посочва зам.-председателите на ЕК, това е ярко нарушение на договора за ЕС, 2-3 правителства нареждат решенията на всички останали в Общността, добавиха от ЕКР.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Групата "Европейска обединена левица" посочи, че истинският скандал е във взимането на решенията "на тъмно". Говори се за длъжности, а не за съдържание, отбелязаха представителите на тази политическа сила.

Как ще гласуват германските социалдемократи

Германските социалдемократи, партньор в управлението на страната си, се готвят да се противопоставят на Фон дер Лайен на европейско равнище, предаде ДПА. Отхвърлянето на социалдемократическия кандидат Франс Тимерманс от страни с десни правителства като Унгария засенчва номинацията на германския министър на отбраната, заяви Томас Оперман, заместник-председател на Бундестага и член на ГСДП.

Водещият кандидат на ГСДП на изборите за Европарламент Катарина Барли даде да се разбере, че няма да подкрепи Фон дер Лайен на гласуването в парламента по-късно този месец.

Други германски партии също отправиха критики към начина, по който министърката на отбраната беше номинирана за председател на ЕК. Пренебрегването на системата с водещите кандидати от страна на националните правителства е фатален знак за европейската демокрация, заяви председателката на "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок.

Юнкер посрещна Фон дер Лайен

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие днес Урсула фон дер Лайен, съобщи говорител на комисията. Лайен бе посочена от Европейския съвет за следващ ръководител на ЕК, като това решение подлежи на одобрение от Европейския парламент.

Говорителят определи срещата като "приятелска". По неговите думи Юнкер и Лайен са двама истински европейци, които се познават от години. Юнкер е уверил Лайен, че може да разчита на подкрепата на ЕК за осигуряването на плавен преход, ако бъде избрана от ЕП.

 източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23
  Каракачанов: Скопие да поправи учебниците! Продължават към ЕС с жълт картон, България държи червения

  Българското правителство няма да спре евроинтеграцията на Северна Македония, но ще следи под лупа поведението на Скопие. Това се разбра след заседанието на правителството.

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23
  Плевнелиев: Трябва да пуснем Македония в ЕС без никакви условия. Радев е непоследователен

  "Турция има лобисти навсякъде. В Германия например такъв е бившият канцлер Шрьодер. Южните ни съседи, като член на Митническия съюз, гарантира износ на компаниите. По този начин са направени стотици сделки по нечестен начин. В същото време Анкара обещава да се реформира по европейските правила, но не го прави. Фолксваген не е краткосрочно, а политическо решение. Единствено Долна Саксония се управлява от социалист, който е "мъртъв политически", но може да спре сделката още утре, защото има 20% участие в компанията".

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23
  ЕП одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“

  Отправени бяха критики към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

  Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европарламента след тричасовово изслушване одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат за ЕК Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

  Въпреки критиките към името на ресора „Иновации и младеж“, представянето на Габриел бе оценено високо. И двете комисии бяха критични към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

  Говорителят от ЕНП в комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Илър даде висока оценка на Габриел. Групата на социалистите и демократите в ЕП написа в Туитър: Очакваме Габриел да претвори думите си дела. Образованието, изследванията, иновациите и културата са ключови за Европа и ние настояваме за конкретни действия според разработения дневен ред.

   

  Мария Габриел бе изслушана от двете комисии снощи, когато започна обръщението си на български език: „Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“.

Оставете коментар