Неделя, 23 Февруари 2020

Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23

Всички групи в ЕП се обявиха против пазарлъците за подялба на висшите постове в ЕС

Европейският парламент обсъди днес решенията, приети от Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в ЕС

 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че не подкрепя начина, по който решенията бяха постигнати и проявеното от европейските държавни и правителствени ръководители неуважение към останалите институции на ЕС, предаде БТА. ЕНП отбеляза, че жертва е станал техният кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, за когото запазва подкрепа. ЕНП съобщи, че ще прояви отговорност и ще подкрепи предложенията на Европейския съвет. Партията възрази срещу това, че Европейският съвет е обсъждал предложения за председател на ЕП.

Социалистите и демократите настояха, че ЕК е трябвало да бъде оглавена от техния предварителен кандидат Франс Тимерманс. По техните думи Тимерманс не е постигнал целта заради работата си в защита на законността и европейските ценности.

Според "Обнови Европа" (ОЕ) най-важно е занапред да бъде осигурена прозрачност при разпределението на длъжностите. ОЕ съобщи, че ще предложи въвеждането на общоевропейски листи за избор на председател на ЕК.

Мнозинството в ЕП избра да бъде изпълнител на чужди решения, заявиха Зелените. Те определиха решенията на Европейския съвет като съмнителни и заявиха, че ако ЕП излезе отслабен, сам ще бъде виновен.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че европейските граждани не разбират игрите от последните дни. Ако ЕП наистина искаше да бъде уважаван, трябваше да отхвърли предложенията на Европейския съвет за председател на ЕК, добавиха представители на тази политическа сила.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) обявиха за мъртъв процеса на водещите кандидати за председател на ЕК и уточниха, че няма за какво да се съжалява. Тимерманс не беше кандидат на европейските граждани, а на статуквото в лявото крило. Целта на процеса с предварителните кандидати беше запазването на европейското политическо статукво, а не да се открие пространство за гражданите. Европейският съвет няма никакво право да посочва зам.-председателите на ЕК, това е ярко нарушение на договора за ЕС, 2-3 правителства нареждат решенията на всички останали в Общността, добавиха от ЕКР.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Групата "Европейска обединена левица" посочи, че истинският скандал е във взимането на решенията "на тъмно". Говори се за длъжности, а не за съдържание, отбелязаха представителите на тази политическа сила.

Как ще гласуват германските социалдемократи

Германските социалдемократи, партньор в управлението на страната си, се готвят да се противопоставят на Фон дер Лайен на европейско равнище, предаде ДПА. Отхвърлянето на социалдемократическия кандидат Франс Тимерманс от страни с десни правителства като Унгария засенчва номинацията на германския министър на отбраната, заяви Томас Оперман, заместник-председател на Бундестага и член на ГСДП.

Водещият кандидат на ГСДП на изборите за Европарламент Катарина Барли даде да се разбере, че няма да подкрепи Фон дер Лайен на гласуването в парламента по-късно този месец.

Други германски партии също отправиха критики към начина, по който министърката на отбраната беше номинирана за председател на ЕК. Пренебрегването на системата с водещите кандидати от страна на националните правителства е фатален знак за европейската демокрация, заяви председателката на "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок.

Юнкер посрещна Фон дер Лайен

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие днес Урсула фон дер Лайен, съобщи говорител на комисията. Лайен бе посочена от Европейския съвет за следващ ръководител на ЕК, като това решение подлежи на одобрение от Европейския парламент.

Говорителят определи срещата като "приятелска". По неговите думи Юнкер и Лайен са двама истински европейци, които се познават от години. Юнкер е уверил Лайен, че може да разчита на подкрепата на ЕК за осигуряването на плавен преход, ако бъде избрана от ЕП.

 източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23
  Румен Гечев: България е на дъното в ЕС по икономически растеж, ГЕРБ лъжат с данните

  "На основата на сравнителен икономически анализ установихме, че митниците и Министерство на финансите умишлено са подали погрешна информация на НСИ и БНБ. В резултат на което, при засичане на данните, заключихме, че ГЕРБ лъжат с оповестения от тях икономически растеж. Икономическият растеж, г-н Горанов, г-н Борисов, няма да е между 3,5% и 3,7%, няма и да е в размер на свалените след това от Вас проценти 3,3-3,4, а ще е много по-малко и вие го знаете това. 4 млрд. лв. от вноса въобще ги няма." Това заяви Румен Гечев, депутат от ПГ на "БСП за България", пред БНТ.

  На въпрос дали са проверени данните с БНБ и НСИ, депутатът на левицата потвърди, че е говорено с тях и че двете институции са потвърдили правотата на извършените от БСП сметки и изчисления. Гечев обясни, че е хубаво, че все пак има статистическо увеличение на износа, но че за съжаление няма реално намаление на вноса, такова има само на хартия. Той смята, че това е сериозен проблем, обърква статистиката и я прави невярна.

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23
  Европейският маратон на Нинова. Знаци и въпроси

  Нинова е първият български политик приет от главният прокурор на ЕС - Лаура Кьовеши.

  За първи път лидер на опозицията в България бе приет в рамките на два дни от всички висши представители на европейските институции в Брюксел. 

  В средата на седмицата, на 5 и 6 февруари, успоредно със срещите на върха на правителствените  ръководители на страните членки на ЕС, които обсъждаха многогодишната финансова рамка на Съюза и Европейския зелен пакт, председателят на БСП Корнелия Нинова предприе ударен политически маратон - срещна се с всички отговорни фактори на европейската политика и власт: - законодателна - с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев; - изпълнителна – с вицепрезидента на Европейската комисия, комисаря за утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас; - местна  - в Комитета на регионите в Европа; - съдебна  - с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши; - социална – в Икономическия и социален комитет, където са най-големите работодатели и инвеститори и  работническите профсъюзи; - с лявото политическо семейство - с председателя на Парламентарната група на социалистите в Европа Ираче Гарсия.

 • Четвъртък, 04 Юли 2019 15:23
  Заместник-председателят на ЕП към Нинова: Най-голямото ви достойнство е, че не направихте коалиция с ГЕРБ

  “След всички срещи в европейските институции, които проведохме на английски език, за мен беше голяма изненада заместник-председателят на Европейския парламент да ни посрещне в кабинета си и да разговаря с нас на прекрасен български. Г-жа Клара Добрев има български корени. Тя следи развитието на България, постави много въпроси и обсъдихме актуалната политическа обстановка в страната”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Оставете коментар