Събота, 26 Септември 2020

Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито

Дариткова: Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето

 

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Забраната бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не бе подкрепена на второ четене. Промените бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители.

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те ще наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличени са и глобите за нарушителите на забраната, но и за тези, които са го допуснали.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според д-р Дариткова на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им.

В приетите промени се регламентира и дейността на здравните медиатори, като за тази цел ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването.

„Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, поясни още д-р Дариткова по отношение на санкциите.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар