Сряда, 05 Август 2020

Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито

Дариткова: Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето

 

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Забраната бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не бе подкрепена на второ четене. Промените бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители.

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те ще наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличени са и глобите за нарушителите на забраната, но и за тези, които са го допуснали.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според д-р Дариткова на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им.

В приетите промени се регламентира и дейността на здравните медиатори, като за тази цел ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването.

„Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, поясни още д-р Дариткова по отношение на санкциите.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02
  Майките на деца с увреждания излизат на автошествие

  Те възнамеряват да преминат по пътя от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02
 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02
  Нинова: Извинявам се на полицаите, че излязох сама от БНТ

  „Не съм искала протестиращите пред БНТ да ми се извиняват за случилото се след участието ми в предаването “Панорама”. Напротив. Искам аз да се извиня на полицаите, затова че им отказах те да ме извеждат, отказах кола и излязох сама, пеша. По-късно разбрах, че с това съм нарушила техните правила за реакция в такива случаи. Извинете ме за причиненото ви неудобство.“

  Това написа Корнелия Нинова в профила си във фейсбук по повод инцидента в петък вечер след участието й в „Панорама“.

  Припомняме, че лидерът на БСП участва в предаването заедно с шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. След почти два часа престой в сградата на БНТ двете бяха изведени с полиция след 23.30 часа, а протестиращите бяха избутани от пространството пред "Сан Стефано", за да се освободи място за извежданите политици.

  Дариткова бе качена на автомобил, но демонстрантите обърната кофи за боклук пред колата и тя остана в участъка между улиците "Шейново" и "Тулово".  Протестиращите крещяха  "Оставка" и "Пазите престъпници“.

  Искането на демонстрантите бе Дариткова да излезе при тях и да обяви оставката на правителството. Дариткова отвърна на протестиращите с пост във Фейсбук, в който пише: "Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!"

  Корнелия Нинова премина пеша през протестиращите и се качи на такси.

   

Оставете коментар