Неделя, 21 Юли 2019
Четвъртък, 11 Юли 2019 11:39

Германският износ на оръжия се е увеличил драстично

Данните предизвикаха критики към канцлера Ангела Меркел

 

По данни на германското министерство на икономиката, добити и оповестени от членове на опозиционната немска партия „Зелени“, федералното правителство е одобрило сделки за продажба на оръжия на обща стойност 5,3 млрд. евро или 6 млрд. долара между януари и юни тази година, съобщава англоезичната редакция на „Дойче веле“.

Публикуваната сума за първата половина на тази година надминава приходите от продажбата на оръжие за цялата 2018 г., които се равняват на 4,8 млрд. евро.

Най-голям купувач на немско оръжие е Унгария, която е отделила за тази цел 1,76 млрд. евро, следвана от Египет с 800 млн. и Южна Корея с 278 млн.

Изданието припомня, че от месец май, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че смята да удвои разходите за въоръжение.

Данните предизвикаха критики към канцлера Ангела Меркел, най-вече защото правителството продава оръжие на Египет и Обединените арабски емирства, които са замесени в конфликта в Йемен.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Коалиционните партньори на Меркел – ГСДП, също станаха жертва на нападки, тъй като по-рано тази година двете управляващи партии се съгласиха да намалят износа на оръжия за страните, които участват в йеменския конфликт.

Припомняме, че от началото на 2019 г. германското правителство е одобрило износа на оръжия за над 1 милиард евро за коалицията, водена от Саудитска Арабия, която участва във военните действия в Йемен.

Въпреки ограниченията за износ, фигуриращи в коалиционното споразумение между ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, само от 1 януари до 5 юни са утвърдени 13 искания за износ на стойност 801,8 милиона евро за Египет и 43 за ОАЕ на стойност 206,1 милиона евро, съобщава „Шпигел“. Тези данни се съдържат в отговор на министерството на икономиката на депутатски въпрос, отправен от Омид Нурипур от партията „Съюз 90/зелените“.

Германското правителство също така е одобрило две сделки със Саудитска Арабия, въпреки че от ноември 2019 г. по отношение на тази страна уж е в сила пълна забрана за износа на оръжия.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:39
  Любомир Кючуков: Не малките страни, а тандемът Франция-Германия спечели при преговорите

  В Европа не се очертава по-динамична перспектива и промяна след определяне на водещите позиции в институциите. Печеливш е тандемът Франция-Германия, но не и по-малките страни. Действително, като че ли най-сериозният проблем при тези номинации беше точно отстъплението от опита да се доближат изборите до гражданите. Урсула фон дер Лайен има профила на немски секторен политик и няма засега яснота как би изглеждала в един по-широк контекст. Отказът на Сергей Станишев да приеме номинацията на председател на ЕП бе логичен, ПЕС се нуждае от него, заяви в интервю за Дир.бг директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:39
  Една "малка Америка", създадена да води войни

  От години има улики, че от военната си база в германския Рамщайн американската армия извършва съмнителни операции по света. Съдът в Мюнстер сега призова Германия да следи по-отблизо какво точно се върши там.

  Автор: Удо Бауер, DW

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:39
  Президентът към наши сънародници в Будапеща: С активната си обществена позиция вие сте живата връзка между България и Унгария

  Държавният глава изрази признателност за подкрепата на Унгария за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност

Оставете коментар