Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 31 Юли 2019 10:44

Месопроизводител: Свинското месо у нас ще поскъпне още повече

Ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл

 

За по-малко от месец цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30 процента, а до есента може да скочи с още до 15 на сто. Това прогнозира в ефира на БНР Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари: „Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл: „Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар