Четвъртък, 01 Октомври 2020

Сряда, 31 Юли 2019 11:30

Издирват извършителя на загробените незаконно в гората тонове норки

Все още не е ясен произходът на изхвърленото месо

 

В прокуратурата е подаден сигнал за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в гората над твърдишкото село Боров дол, област Сливен. Според запознати става въпрос за тонове пилешка карантия и норки, загробени незаконно в открит рудник, даден на концесия на частно дружество (Минстрой ООД), находящ се в непосредствена близост до селото, информира БГНЕС.

Според очевидци ТИР-ове извозвали отпадъците късно през нощта, след това били заравяни и тампонирани на дълбоко на различни места в гората. Прокуратурата е взела проби, издирва се извършителят. Все още не е ясен произходът на изхвърленото месо. Изпълнителният директор на фирмата концесионер е казал пред разследващите, че не знае нищо. По случая се води разследване. Мястото е обработено и дезинфекцирано. В следващите няколко дни служители на басейнова дирекция ще вземат проби от близките реки, за да се установи дали има замърсяване на водоемите в района.

Петя Арнаудова от сдружение "Кажи", заяви, че територията е изключително голяма и трудно може да се разбере къде точно има заровени такива отпадъци. „Истината е, че ако има отпадъци, ще мирише изключително силно, тъй като се говори за тонове с отпадъци. Вероятно тези, които са изхвърляли отпадъци са ги заровили доста добре. Това е сигурно причината да не се намира нищо в момента. Ние нямаме възможност да направим обход, тъй като сме на частна територия и ни е забранено тук да посещаваме този обект. Много е важно да се отбележи, че ако наистина се окаже от следствените органи, че ако животните, които са открити са цели, с цели вътрешности, с цели трупове, на които е взета единствено и само кожата, това означава, че става въпрос за промишлено производство на животни, които не се използват за консумация от човека, тоест труповете са отпадъчен материал. Такива са единствено фермите за ценни кожи в България. Такива ферми в България има две - едната е близо до Стара Загора, другата е до Ямбол", добави Арнаудова.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Ямболската ферма до Чарган  обаче е с много малки размери. Тя не може да генерира толкова голямо количество отпадъци, за които се говори, че са с тонове. По думите на Арнаудова Другата ферма, която е до Стара Загора, има капацитет 129 000 животни, вероятно ако се докаже, че труповете са на норки и са цели означава всъщност, че отпадъците са именно от тази ферма.

Източници: БГНЕС, DarikNews

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 31 Юли 2019 11:30
  Береану: Борисов се страхува от разследване и затвор

  Бoриcoв зaпoчнa дa губи кoнтрoл c тeзи глупocти, кoитo гoвoри. Вcичкo щe измиcли и вce пoвeчe нeщa щe cи измиcля, зaщoтo прoблeмът му e яceн. Рeaлнo ceгaшнитe прoтecти и изoбщo cитуaциятa зaпoчвa дa cтaвa ceриoзнa зa нeгo. Дeйcтвиятa му вeчe яcнo пoкaзвaт, чe тoй ce cтрaхувa рeaлнo дa нe бъдe рaзcлeдвaн, дa нe бъдaт дoкaзвaни нeгoви прecтъплeния и дa влeзe в зaтвoрa. Oбяcнeниятa нa Бoриcoв пoдcкaзвaт, чe вcички тeзи зaпиcи, cнимки и цeлия тoзи мaтeриaл, кoйтo излeзe, ca иcтинcки. Тeoриитe му вeчe ca в cфeрaтa нa aбcурдa.

 • Сряда, 31 Юли 2019 11:30
  Световни банки са участвали в пране на пари

  Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година

 • Сряда, 31 Юли 2019 11:30
  Лаура Кьовеши пред БиБиСи: Ролята ни е да разследваме хората с власт

  Ниe щe рaбoтим нa бaзa зaкoнитe, рeглaмeнтирaщи дeйнocттa нa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa и щe cключим рaбoтни cпoрaзумeния cъc cтрaнитe, кoитo нe учacтвaт в нeя - включитeлнo c Унгaрия, Пoлшa, Швeция, Дaния и Ирлaндия, изтъквa тя

Оставете коментар