Сряда, 03 Юни 2020

Събота, 03 Август 2019 11:01

Нено Димов: Не можем да говорим за екокатастрофа с чумата по свинете

„За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента. Основната отговорност на Министерството на околната среда и водите и Басейновите дирекции е да гарантираме да няма преминаване на водата, която се отделя при загробването на умъртвени прасета към подпочвени води“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия

Според него изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, но експертите трябва да дадат последно мнение.

„Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му. Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес“, коментира още министърът.

По думите му съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на заразата. „Очаква се и ловните стопанства, и горските стопанства, и ловните дружинки да се включат много активно. Министър Танева спомена, че вече има и финансов стимул“, обясни той, като добави, че това ще накара повече хора да се включат в умъртвяването.

България няма да плаща за мръсния въздух на този етап, каза още министърът на околната среда и водите.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Още на първите ни срещи, които ще имаме след лятната ваканция с текущата комисия, ще покажем напредъка, който сме направили. От тази година влезе в сила система за ранно предупреждение и за контролиране на нивата на замърсяване. Тя би трябвало да ги контролира така, че да няма превишавания на серните окиси. В района бяха направени много инвестиции в тази посока. Тенденцията е добра, но е факт, че за периода, за който ни съдят е имало превишавания на нормите”, коментира Нено Димов решението на Европейската комисия да съди отново България за мръсния въздух край Гълъбово.

Той добави, че е направил сравнение и между различните горива и видове печки, които се използват за отопление, тъй като те също замърсяват въздуха.

„Ако гледаме не на обем, а на киловат час най-скъпо излиза да горите дърва на старата печка, а най-евтино излиза да горите добри въглища. 2 пъти е разликата на печка, която има екодизайн. С 40% по-евтино е, ако е имате нова печка при същото гориво“, поясни министърът.

Нено Димов заяви, че най-сериозният проблем за справянето с мръсния въздух е манталитетът на хората и добави, че ще отнеме години, за да заменим старите автомобили с електромобили, за да допринесем за чистия въздух.

„500 млн. ще бъдат инвестирани в общините за сертификация на транспорта през следващите две години“, каза той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар