Четвъртък, 01 Октомври 2020

Неделя, 11 Август 2019 10:25

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Мюсюлманите в България отбелязват свещения празник Курбан Байрам, наричан още Коч Байрам

Коч или теле колят по-заможните и раздават на бедните, за здраве и берекет. По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави, чрез профила си във "Фейсбук", мюсюлманите за празника: "Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!".

Борисов е в Туркменистан начело на делегация, в която има и четирима министри, за участие в първия Каспийски икономически форум.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар