Понеделник, 27 Януари 2020
Неделя, 18 Август 2019 10:25

Румен Радев: Не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата

„Съдбата на тракийците остава неразбрана“, заяви още президентът, цитирайки думи на Михаил Герджиков

 

"Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята и да не допуснем да бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден". Това каза на възпоменателната церемония в историческата местност Петрова нива президентът Румен Радев, съобщи БНР.

„Съдбата на тракийците остава неразбрана“, заяви още президентът, цитирайки думи на Михаил Герджиков.

Химнът на Странджа за поредна година огласи историческата местност Петрова нива, където преди 116 години се е взело решение за избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

„Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата“, подчерта в словото си също така Румен Радев.

„И ако през годините никой не изпълни дълга си към тракийци, то днес, от това свято място, нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите“, призова президентът.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Възпоменателната церемония и тържествената заря-проверка бяха кулминацията на честванията, в които се включиха над 50 тракийски дружества.

„За нас Петрова нива е свято място“, казаха тракийци пред кореспондента ни Даниела Костадинова, чийто репортаж можете да чуете в звуковия файл.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар