Сряда, 05 Август 2020

Понеделник, 02 Септември 2019 10:23

Химическа кастрация или възстановяване на смъртното наказание?

Наказателната ни система не работи и ВМРО настояват тя да се втвърди

 

Трябва да има сериозен разговор за начина, по който работи нашата наказателна система, защото тя не работи. Това заяви в студиото на Нова телевизия Карлос Контрера от ВМРО по повод поредното посегателство върху дете в село Сотиря.

Той напомни, че от ВМРО искат въвеждане на химическа кастрация при тежки престъпления като изнасилвания и блудства с малолетни. Целта на ВМРО е да убедят обществото, че тази мярка е нужна, а подробностите за химическата кастрация трябва да бъдат уточнени в хода на дискусия, уточни общинският съветник от ВМРО и добави, че всяко едно втвърдяване на наказателната система ще даде ефект.

Темата коментира и адвокат Николай Беров. „Да се върне смъртното наказание ще бъде в противоречие с тенденциите в наказателното правораздаване в света. При едно демократично развитие на страната да се връщаме към това наказание за мен няма да бъде правилно. Що се касае за химическата кастрация, това трябва да се включи към системата от наказания в нашия Наказателен кодекс. На второ място трябва да се определи кръгът от лицата, спрямо които да се прилага наказанието”, коментира той.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Адвокат Беров допълни, че в ЕС е противоречива практиката спрямо химическата кастрация. В много страни се прилага като наказание.„Аз съм „за” включването на такова наказание. Но смятам, че трябва да се определи някакъв възрастов минимум – от 22 или 25 години, както е в много страни”, допълни юристът. 

На това мнение бе и представителят на ВМРО Карлос Контрера. Той допълни, че партията ще внесе предложение за промяна в законодателството, засягаща съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. „Него го има от миналия мандат. И пак ще бъде внесено. Усеща се все  по-силно един дефицит на справедливост в обществото. А той поражда гняв.”, коментира Контрера и допълни, че политиците трябва да убедят обществото, че това е необходима мярка.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар