Понеделник, 28 Септември 2020

Вторник, 03 Септември 2019 17:24

Демонтирането на микрофони не е необходимо, заявиха от офиса на Фон дер Лайен

Според Йенс Флосдорф, в такава ситуация при всички случаи е нормално медиите да задават въпроси, а е решение на политиците, дали да отговорят или не

 

Демонтирането на микрофони не е необходимо, за да се спази формата на среща с медиите, при който има само кратки изявления без въпроси и отговори. Това заявява в писмен отговор до „Дарик“ говорителят на Урсула фон дер Лайен - Йенс Флосдорф.

Преди ден от "Дневник" също публикуваха отговор от Европейската комисия по темата. От там обясниха, че в други държави не е имало демонтиране на микрофони, въпреки че навсякъде форматът е "кратки изявления без въпроси и отговори".

Според Йенс Флосдорф, в такава ситуация при всички случаи е нормално медиите да задават въпроси, а е решение на политиците, дали да отговорят или не. Флосдорф подчерта, че условията на всяко посещение на новия председател на ЕК Фон дер Лайен досега – във Франция, Полша, Хърватска, Италия, Испания и България, са едни и същи.

Припомняме, че при посещението на новия председател на ЕК у нас миналата седмица микрофоните в залата за пресконференции на Министерския съвет бяха демонтирани. От правителствената пресслужба обясниха случилото се с това, че няма как да им бъде изключен звука, без това да засегне и микрофоните на официалните лица.

Премиерът Борисов коментира скандала в свой стил: "Не стига, че дойде в България да ни покаже отношението си, не ми се щеше да й направим някой скандал". 

Форматът изявления без въпроси е познат на журналистите и те го приемат за част от протокола, но физическият демонтаж на микрофоните е крайна мярка и израз на неуважение към представителите на медиите, коментира журналисти и експерти.

източник: "Дума"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар