Вторник, 25 Февруари 2020

Неделя, 08 Септември 2019 10:38

Експерти: Търговската война и сянката на рецесията ще са основните предизвикателства за МВФ

В западните медии Кристалина Георгиева е свързвана с Франция, тъй като Париж предложи и настоя 66-годишната българка да бъде европейската кандидатура за ръководител на Международния валутен фонд

Търговската война и сянката на предстояща рецесия ще са основните предизвикателства пред новия директор на Международния валутен фонд, смятат редица световни експерти. Кристалина Георгиева е единственият кандидат за поста на Кристин Лагард, а повечето специалисти са на мнение, че препятствията по пътя на българката към фонда вече са преминати.

В западните медии Кристалина Георгиева, или вторият по важност човек в Световната банка, в момента е свързвана с Франция, тъй като Париж предложи и настоя 66-годишната българка да бъде европейската кандидатура за ръководител на Международния валутен фонд, съобщава БНР.

След като Великобритания не номинира Джордж Озбърн, а фондът гласува да бъде премахнато възрастовото ограничение, пътят на Георгиева към най-високия пост във фонда изглежда вече безпрепятствен. Дали тя ще прекоси улицата във Вашингтон, за да смени кабинета си от Световната банка в Международния валутен фонд, ще стане ясно след интервюто, което тя трябва да даде пред фонда.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Самата Георгиева вече е в кампания, а експертите са категорични, че в топ приоритетите ѝ ще трябва да бъде утвърждаването на фонда като водеща финансова институция. Макар и Кристин Лагард да постигна сериозни успехи след сянката, хвърлена от Доминик Строс-Кан, Георгиева ще трябва да се справи със ситуацията в Аржентина, която получи близо 60 милиарда долара финансова помощ от фонда, но все още не може да овладее кризата.

Ясните сигнали за предстояща рецесия, търговската война между Вашингтон и Пекин, Брекзит и трудностите в еврозоната и климатичните промени - това са сред най-важните казуси, пред които ще се изправи Георгиева, ако бъде одобрена за ръководител на Международния валутен фонд през октомври.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар